Små køer på vei nordover fra Oslo er dannet tidlig på ettermiddagen - av folk som må ha reist fra jobb rundt lunsjtider. På Statoil-stasjonen ved Minnesund er det allerede fullt av biler med ski på taket. BDO-sjef Trond Lindbergs Mener latskap truer næringslivet som stikker tidlig på hytta i helgene har ikke gått upåaktet hen av Anbjørg Barstad og Guri Mette Seim på vei til hytta på Tynset.
– Vi har ihvertfall jobbet til lunsj, sier Barstad.
Hun har inntrykk av at det er veldig vanlig å ta tidlig helg for dem som ikke går skift og har mulighet til å flekse, men hun tror de fleste jobber det inn igjen.
– Jeg tror det er blitt mer vanlig med kveldsjobbing, sier Barstad, som selv gjerne tar med seg jobb på hytta, og innimellom ganger går turen opp på torsdag.
Hun mener likevel muligheten til å jobbe fleksibelt og ta lengre helger er et viktig gode.
– Jeg vet vi er veldig heldige. Vi er griseheldig, sier hun.
Kommer til å være lengre på hytta
Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret mener flere faktorer taler for at nordmenn kommer til å tilbringe enda mer tid på hytta fremover.
– Andelen hytter med innlagt vann og wc har økt voldsomt de siste årene. Godt over 90 prosent av det som bygges har disse kvalitetene. Økt komfort bidrar til økt bruk, sier Øye.
Han peker også på at flere får en fleksibel jobb, og dermed velger flere å jobbe fra hytta. Stadig bedre mobile løsninger bidrar til å gjøre dette mulig.
Et problem
Kjetil Storesletten, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, som blant annet har arbeidstid som spesialfelt, sier det er et problem at folk jobber for lite.
- At folk jobber lite er et problem, fordi vi har et samfunn med en stor velferdsstat, som henger på at folk jobber mange timer. Det er hele ryggraden i modellen, sier han.
- Ser mørkt ut hvis vi jobber mindre
Les også:
Bygde drømmekollektiv til fjells
Fullt helgetrøkk på mobilene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.