De norske konsumprisene fortsatte oppgangen i mars, viser tall fra Statiistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjort torsdag.
Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,1 prosent fra februar til mars, mens indeksen steg med 3,2 prosent i tolvmånedersperioden fra mars 2007 til mars 2008.
Kjerneinflasjonen, som er konsumprisene unntatt energi og justert for avgiftsendringer, steg med 2,1 prosent på årsbasis i mars. I februar steg kjerneinflasjonen med 2,2 prosent på årsbasis.
Ifølge en undersøkelse TDN Finans har gjennomført ventet økonomene i gjennomsnitt at kjerneinflasjonen ville falle til en veksttakt på 2,1 prosent på årsbasis i mars.
Renten skal opp
Til tross for nedgangen i kjerneinflasjonen denne måneden, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets at renten uansett skal opp på rentemøtet den 23.april.
Norges Bank, som styrer renten etter et inflasjonsmål på 2,5 prosent, ventet at kjerneinflasjonen ville lande på 2,0 prosent i mars.
- Dette er innenfor støymarginene i Norges Banks anslag. Det bekrefter bildet om at inflasjonen har kommet opp, men foreløpig ingen eskalering ut over det som ligger i anslagene.
- Alt tyder på renteøkning den 23. april, mener Juel.
Etter den tid tror Juel at Norges Bank er i denne omgang er ferdig med renteøkningene.
- Mye fordi finansuroen har trukket opp renten av seg selv. Da vil Norges Bank ha mindre behov for å heve renten, sier Juel..
Sjeføkonomen tror inflasjonen kommer til å krype sakte, men sikkert mot Norbes Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent, og kanskje litt over.
- Ikke noe dramatsik, men vi kan få en overraskelse nå i vår, avhengig av hvordan jordbruksoppgjøret går, mener Nordea-økonomen.
Økte flypriser
Høyere priser på klær bidro mest til prisøkningen fra februar til mars, med en oppgang i prisene på 4,0 prosent. Økte priser på flyreiser, dyrere drivstoff og smøremidler samt økning i husleiene medvirket også til at KPI økte fra februar til mars.
Økningen i flyprisene i mars var sannsynligvis påvirket av høyere priser i forbindelse med påsken.
Den viktigste årsaken til at månedsendringen i KPI ble lav, var et kraftig prisfall på elektrisitet inkludert nettleie som totalt sett falt med 11,9 prosent, skriver SSB i en melding.
Det var særlig prisfallet i spotmarkedet som påvirket den samlede prisutviklingen på elektrisitet. Fra februar til mars var det også et kraftig prisfall på bøker, mest sannsynlig påvirket av Mammutsalget. I tillegg viste prisene på alkoholfrie drikkevarer en nedgang sist måned, ifølge SSB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.