Gull har blitt sett på som en sikker havn i en usikker tid der sentralbankene verden over kappes om å trykke nye penger. Investorene søker til gull som en beskyttelse mot finansuro og økende inflasjon i takt med at aksjemarkedene har skutt fart. Men i år har gull vært en dårlig investering.
Prisen på edelmetallet har falt med 30 prosent, og har ikke vært lavere siden januar 2009, skriver Marketwatch.
Gullprisen ligger nå på 1 205 dollar per ounce, eller unse på norsk. På begynnelsen av året var en unse gull verdt drøye 1600 dollar.
Gruveslit
Siden årtusenskiftet har prisen på gull tredoblet, og nådde sitt høydepunkt i 2011, da prisen var rundt 1900 dollar per unse.
Flere av verdens største gruveselskaper, som Barrick Gold og Newmont Mining må kutte i driften neste år som følge av den nå synkende gullprisen. Gullreservene deres har mistet sin verdi, og flere gruver er blitt ulønnsomme å hente gull ut fra, skriver Financial Times.
Mistenker prisfiksing
De synkende gullprisene har ført til økt mistanke om at prisen holdes på et kunstig lavt nivå, og det britiske finanstilsynet, Financial Conduct Authority (FCA), er allerede i full gang med etterforskningen av ulovlig fiksing av gullprisen.
London har den viktigste globale referanseprisen for gull – et marked på 20.000 milliarder dollar.
Russerne hamstrer, India hindrer
Russland har også hamstret gull i stor stil, på tross av prisfallet. Russland har vært verdens mest aktive gullkjøper i ti år. Landet har økt sin gullbeholdning med totalt 853 tonn siden Vladimir Putin ble president i 2000.
USA har verdens største gullreserver, på over 8.100 tonn gull. Til sammenlikning har Russland 1.237 tonn.
Indiske myndigheter gjør det det motsatte av Russland, og har innført restriksjoner på import av gull for å stabilisere landets økonomi og redusere handelsunderskuddet.
Det har blitt mer lukrativt å smugle gull enn narkotika til India, skrev Dagens Næringsliv tidligere denne måneden.
Les mer om gull på dn.no:
Panikkselger gull til Kina
Ny gullsmell truer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.