Pengemarkedsrentene reagerte umiddelbart ned rundt 0,15 prosentpoeng i det løpende pengemarkedet, etter at fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser et kraftig fall i prisveksten.

Les også: - Enklere for Norges Bank å kutte renten kraftig

Da fiksingen kom klokken tolv ble det klart at rentene hadde falt ytterligere 0,13 prosentpoeng til 4,73 prosent.

- Tremåneders nibor er nå på det laveste nivået siden juni 2007, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no

Styrket i troen
Og det betyr bare én ting; markedet tror nå på et enda større rentekutt på rentemøtet i Norges Bank neste uke.

- Pengemarkedet er nå styrket i troen på at det kommer et stort rentekutt, sier han.

Tremåneders pengemarkedsrenten ligger nå ørlite under styringsrenten på 4,75 prosent. Tremånedersrenten reflekterer imidlertid hvor markedet tror pengemarkedsrenten skal ligge om tre måneder, og dermed er det naturlig at den ligger lavere nå rett før det som kan bli et kraftig rentekutt neste onsdag.

Ifølge Wilhelmsen priser pengemarkedet nå inn et rentekutt på 1,25 prosentpoeng onsdag.

- Det er en fare for at pengemarkedsrentene vil stige igjen hvis de kutter med ett prosentpoeng, litt avhengig av hva de sier i pressemeldingen om hvilke renteutsikter de kommuniserer, sier han.

Ikke særlig populært
Mange banker har kuttet kraftig i sine utlånsrenter de seneste dagene. Flere banker har kuttet mellom 1,0-1,3 prosentpoeng.

- Dersom Norges Bank kutter med under ett prosentpoeng, er det fare for at tremåneders nibor kan stige så mye at bankene kan bli nødt til å revurdere kuttene sine. Det vil ikke være noe særlig populært, sier Wilhelmsen.

Risikopåslaget i pengemarkedet, altså påslaget mellom pengemarkedsrentene og forventet styringsrente, er fortsatt høye.

I Norge var dette risikopåslaget på 0,20-0,25 prosentpoeng i 2006. Det økte til rundt 0,5 prosentpoeng i fjor sommer, økende til 0,70-0,80 prosentpoeng i sommer. I høst har den ligget opp mot 2,0 prosentpoeng i Europa.

Kommer ned
- De har imdlertid kommet litt ned i Europa nå, mens de holder seg stabilt høye i USA. Det har gått litt riktig vei de seneste dagene. Påslagene har kommet ned sammen med oppgangen i aksjemarkedene, og litt håp om bedre tider, sier Wilhelmsen.

Han anslår nå at påslaget ligger rundt 1,40 prosentpoeng.

- Men endel av dette er årsskifteeffekter, så reelt ligger den vel nærmere 1,25 prosentpoeng nå, sier han.

Tror på to prosent
Sjeføkonom i Glitnir, Elisabeth Holvik, tror Norges Bank kommer til å kutte styringsrenten med hele 2 prosentpoeng allerede neste onsdag basert på dagens tall. Får hun rett kan boliglånsrenten ligge på 3-tallet i januar, ifølge NA24.

- Norges Bank skal sette renten med tanke på hva prisveksten vil bli om to til tre år. Og med det tempoet finanskrisen har, og den raske effekten den har hatt på dagens prisvekst, synliggjør det behovet for et raskt og kraftig rentekutt. Inflasjonstallene underbygger derfor at et kutt på to prosentpoeng kan være på sin plass om en uke, sier Holvik til NA24.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.