Ifølge Johnsen blir det å sikre nok arbeidskraft i årene fremover den store utfordringen i norsk økonomi. Han har helt rett.

Derfor er det så uforståelig at hans eget parti gjør sitt beste for å legge hindringer i veien for dem som ønsker å jobbe mer. Johnsens partifelle, Martin Kolberg, jubler i en kronikk i DN over at Arbeiderpartiet i 2005 greide å stoppe forsøket fra de borgerlige partiene på å myke opp arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. I Kolbergs merkelige verden er Høyre og Frp forblindet av reaksjonært tankegods, mens Arbeiderpartiets politikk er moderne og fungerer godt.

Den moderne politikken til Kolberg har resultert i en lov som gir fagforeningene vetorett i spørsmål om turnusordninger, tvinger omsorgsarbeidere over i deltidsstillinger og gjør det vanskeligere for norske arbeidsgivere å tiltrekke seg den arbeidskraften de trenger.

Sykepleiere som er bosatt i Sverige, drømmer ikke om å jobbe ni til fire-skift når de er i Norge. De vil jobbe mer konsentrert, for dermed å kunne ta mer fri og reise hjem. Får de ikke lov til det, blir det mindre interessant for dem å arbeide i Norge. Det samme ønsket har mange arbeidstagere som er bosatt i Norge, for eksempel de som har delt omsorg.

Hva med Kolberg selv, har han alltid jobbet ni til fire? Eller er det blitt noen sene kvelder på kontoret i årenes løp? Det er vel greit for partipampen Kolberg som får realisert seg selv i omgang med toppene i norsk politikk og samfunnsliv.

Men kan det ikke tenkes at også arbeidstagere utenfor stortingskorridorene ønsker større muligheter til å bestemme over sin egen tid og sine egne liv enn den loven Kolberg tviholder på, tillater?

Jo, det kan det. Men for å innse det, må en forstå at mennesker er forskjellige. Det er ikke lett for venstresidens arbeidstidtalibaner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.