Den globale satsingen på kjernekraft var, i hvert fall inntil jordskjelvkatastrofen i Japan, i ferd med å skyte fart.

I Storbritannia skal regjeringen til sommeren legge frem en ny plan for elektrisitetsforsyningen som inkluderer en storstilt utbygging av kjernekraft. I Tyskland vedtok Angela Merkels regjering ifjor forlenget drift av landets eldste kjernekraftverk - en beslutning som riktignok ble reversert denne uken. I det jordskjelvutsatte Italia skal befolkningen om noen uker stemme over om landet på ny skal åpne opp for atomkraft - 24 år etter at landets kjernekraftverk ble avviklet etter Tsjernobyl-ulykken.

Det som er planlagt i Europa er beskjedent sammenlignet med det som er på tegnebrettet i India og Kina. India alene skal, ifølge New York Times, investere 150 milliarder dollar i kjernekraft de neste årene.

Katastrofen i Japan har naturlig nok utløst en ny debatt om verdens mest omdiskuterte kraftkilde. Selv om ekspertene mener det er liten sjanse for utslipp av den størrelsesorden som fant sted i Tsjernobyl, er tv-bilder av brennende kraftverk ikke akkurat ønskedrømmen for myndigheter som de siste årene har forsøkt å overbevise befolkningen om at atomkraft er et miljøvennlig og trygt alternativ.

Motstanderne av atomkraft har ett problem: Det er vanskelig å få øye på noe godt alternativ dersom verden samtidig skal lykkes med å få ned utslippene av klimagasser. Mens miljøbevegelsen og andre motstandere av kjernekraft ønsker seg ren og fornybar energi, er slike energikilder ikke i nærheten av å dekke den forventede veksten i globalt energikonsum.

Prognoser fra Det internasjonale energibyrået (IEA) legger til grunn at kjernekraft vil utgjøre åtte prosent av verdens totale energiproduksjon i 2035. Og det er en prognose som forutsetter at utslippene av klimagasser vil øke mer enn det som er forenlig med målet om en global temperaturøkning på to prosent.

IEA-sjef Nobuo Tanaka, som igår gjestet Oslo, er bekymret for at økt motstand mot atomkraft, kan ramme bestrebelsene på å få ned utslippene av CO2.

Verden kan med andre ord bli nødt til å velge mellom «trygg» atomkraft og klimaskadelig fossil kraft. Det er ikke åpenbart at det beste er å velge bort det første.

Les også: Arbeidere ved atomkraftverk evakuert (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.