Lekkasjer fra det forestående britiske statsbudsjettet tyder på at statsminister Gordon Brown og finansminister Alistair Darling har planer om en såkalt «superskatt» på bankbonuser. Det ser ut til å være snakk om en engangsskatt for å demme opp for et nytt bonusdryss i investeringsbankene. Ifølge Financial Times kan skatten gi et proveny på «noen hundre millioner pund».
Londons finanstopper hisser seg naturlig nok opp og viser til at storbyens konkurransefortrinn som finanssentrum er truet. Juridiske eksperter, formodentlig betalt av bankene, snakker om at en slik særskatt både er problematisk fordi den vil ha tilbakevirkende kraft og dessuten kan være i strid med menneskerettighetene.
Rent bortsett fra at det kan by på praktiske problemer å innkreve pengene, er det i utgangspunktet ikke noe i veien for å skattelegge noen bransjer hardere enn andre. Oljeselskaper er for eksempel underlagt en helt annen beskatning enn de fleste andre bedrifter fordi disse selskapene tjener ekstra på å utvinne en ressurs som tilhører fellesskapet. Det samme er i øyeblikket tilfellet med banksektoren. Hadde det ikke vært for statlige redningspakker, nødlån og garantier, ville flere av bankene som nå er i posisjon til å betale ut høye bonuser til sine ansatte, forlengst vært døde og begravet. Bankene tjener i øyeblikket godt fordi de har tilgang til fellesskapets ressurser. At skattebetalerne har et vel så godt fundert krav på overskuddet som bankenes ansatte, synes dermed ganske åpenbart. Det er ingen menneskerett å bli rik på andres penger.
Dessverre løser hverken bonusskatt eller andre forsøk på å styre lønnsnivået i bankene det fundamentale problemet: Banker tar altfor høy risiko i gode tider, noe som gjør dem avhengig av statlig nødhjelp i krisetider.
Siden de to tingene henger sammen er det bedre om myndighetene sørger for at bankenes bufferkapital står i forhold til den risikoen de tar, enn å bruke tiden på populistiske utfall mot bankfolk etter at krisen er et faktum. Om litt hersing med banktoppene kan gi myndighetene politisk ryggdekning til å gjennomføre andre, helt nødvendige reformer, er det imidlertid vel verdt det.
Les også:
- Bedragersk av bankene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.