Den norske gjødselgiganten Yara har varslet Økokrim etter at ledelsen har kommet under vær med mulig fiffel i forbindelse med etableringen av en gjødselfabrikk i Libya i 2009. Selskapet har også innledet en intern granskning ledet av advokat Jan Fougner.

Bakgrunnen er at Yaras Libya-ansvarlig Tor Holba sier han i 2008 gjorde både daværende sjef Thorleif Enger og nåværende sjef Jørgen Ole Haslestad oppmerksom på en mistenkelig henvendelse fra en tredjepart.

Saken reiser flere spørsmål. Ett av dem er hvorfor ledelsen har sittet og ruget på et korrupsjonstips i to og et halvt år uten å gjøre noe for så plutselig å finne ut at det er maktpåliggende å innlede en granskning. Spesielt siden Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad sier at det ikke har dukket opp nye opplysninger samtidig som han står ved beslutningen han tok i 2008 om å puttet Holbas tips i skrivebordsskuffen.

Det er nærliggende å peke på det faktum at selv om ingenting har endret seg i denne saken, har svært mye endret seg i Libya.

Yaras virksomhet i landet vil i fremtiden etter alt å dømme drives i samarbeid med et nytt regime. Da kan det være greit å kaste ut litt av fortidens skrot fra skapene. Det kan også tenkes at stridighetene har ristet løs informasjon, og at selskapet bare kommer en uunngåelig offentliggjøring i forkjøpet. Dikaturer har ofte forbausende gode arkiver på hva som er blitt betalt og til hvem.

For næringslivet byr land som Libya på åpenbare dilemmaer. De kan by på svært lønnsomme prosjekter, både for den enkelte bedrift og for landet som helhet. På den annen side finnes det også rikelige med muligheter for å trå feil. Bestikkelser er ikke bare penger under bordet i en brun konvolutt, men kommer i alle forkledninger fra konsulenthonorarer til «offentlige» skatter og avgifter.

«Staten som eier har nulltoleranse for korrupsjon» slår næringsminister Trond Giske fast i DN. Det er fint, men det har ikke forhindret at både Statoil og Hydros tidligere oljevirksomhet de siste årene har fått stygge riper i lakken, Statoil i Iran, Hydro i Libya.

Yara, der staten eier drøye 36 prosent av aksjene, kan bli nok et eksempel på at norske politikeres nulltoleranse trives bedre i stortingsdokumenter enn på bakken.

Les også: Fikk flere Libya-varsler


<b>Yara-ledelsen mistenker mer Libya-juks</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.