Frykten for kredittskvis for næringslivet bør ikke skremme norske politikere fra å sette strenge krav til egenkapital for DNB.
Konserndirektør Leif Teksum i DNB har tirret på seg BI-forsker Siri Valseth. I et intervju med Dagens Næringsliv forleden uttalte Teksum at DNB har stengt døren for nye kunder på grunn av markedsuroen i Europa og strengere regulering av banker.
Valseth advarer mot at redusert kredittgivning fra DNB og andre banker kan gi lavere vekst i Norge, og spør om det var intensjonen fra politikerne da de hjalp DNB og de øvrige bankene under finanskrisen. Statlig hjelp til en sektor som genererer såpass solid overskudd til eierne i gode tider vil – forhåpentlig – alltid være omdiskutert. I Norge var støtten til bankene beskjeden sammenlignet med andre land, men den statlige bytteordningen var like fullt en støtte. Den var også riktig, slik situasjonen i markedene var.
Myndighetenes motivasjon for å støtte banker i krisetider er å sikre at bedrifter og husholdninger fortsatt får tilgang på lån, slik at økonomien ikke stopper helt opp. Det er neppe mulig å gardere seg mot at bankene likevel strammer inn på sin utlånspraksis. Myndig-hetene kan tilby krisehjelp, men de kan ikke diktere bankenes utlånspolitikk.
Det politikerne kan og bør gjøre er å sørge for at sannsynligheten for statlige redningsaksjoner minimeres. Da må de stille strenge krav til bankenes egenkapital.
For institusjoner som er for store eller for systemviktig til at staten kan la dem gå under, bør de være ekstra strenge. Slike institusjoner nyter godt av en implisitt statsgaranti og får dermed en konkurransefordel vis-à-vis andre banker.
Når det er snakk om strengere kapitalkrav, er bankene snare til å trekke frem hensynet til kundene som ellers møter stengte dører for tiden.
«Ekstra strenge krav og særnorske skatter vil være helt gal medisin og til syvende og sist ramme norske kunder og norsk næringsliv», skriver Teksum i et innlegg i DN.
Det bør ikke politikerne høre på.
Hovedpoenget med strengere kapitalkrav er å gjøre det finansielle systemet så robust at skattebetalerne aldri skal bli nødt til å bla opp for å redde en bank i trøbbel.
Det tilsier høyere krav, spesielt for en bank som er så stor og viktig som DNB.
Les også:
Stenger døren for nye kunder
<b>Fortsatt negative utsikter for norske banker</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.