Olli Rehn, EUs finske kommissær for økonomi og valuta, sa før helgen at eurolandene har ti dager på å redde seg selv. Den fristen går ut om en uke fra i dag. Klimaks er ventet under EU-toppmøtet i Brussel på fredag.
Til nå har det skjedd lite.
De fleste EUs statsledere og en stor flokk økonomer sier at den umiddelbare krisen i eurosonen bare kan løses hvis Tyskland åpner for utstedelse av euroobligasjoner, eller tillater at ECB, Den europeiske sentralbanken, trykker penger.
Forbundskansler Angela Merkel vil ikke ha noen av delene, og gjorde det sist klart i en tale til Forbundsdagen på fredag. Den eneste måten å løse krisen på er en traktatendring som vil gjøre eurosonen til en virkelig økonomisk union, mener hun. Det kan ta år.
Lenge før den tid vil euroen implodere, ifølge en hær av økonomer. Europas regjeringer, sentralbanker og private konserner er i det stille i gang med å legge kriseplaner for dommedagen.
Men det er mest tvil. Forrige uke var den beste børsuken på lang tid i Europa. Markedene så ut til å mene at EU-toppene til slutt vil finne et kompromiss og redde stumpene. For mye står på spill.
I dag møtes Angela Merkel og Nicolas Sarkozy for å legge en plan. De er spådd å ende opp med forslag om en tettere økonomisk union med forpliktende samarbeid mellom eurolandene – men i første runde uten at makt formelt flyttes fra nasjonale parlamenter til Brussel. Samtidig kan ECB i det stille få lov til å lette på trykket. Sentralbanksjef Mario Draghi har antydet mer «aggressive svar» på gjeldskrisen i Europa, hvis eurolandene godtar en tettere økonomisk samordning.
Det blir ikke enkelt. Flere statsledere må eventuelt godta kompromisser som neppe har oppslutning blant velgerne.
EUs vane er å lage vage kompromisser, der man skyver vanskelige problemer foran seg for senere tolkning og videre diskusjon. Denne gangen vil beslutningene bli fingransket umiddelbart og i minste detalj av nervøse markedsoperatører, verden rundt. Ned gjennom tiårene har EU-landene gjennomført samarbeidsprosjekter få trodde kunne være mulige. De største beslutningene er tatt under press.
Ingen vet om systemet klarer det presset det nå møter. Kommer beslutningen i helgen, får vi et slags svar når markedene åpner om en uke.
Det er jo er Rehns dommedag.
Les også:
EU gir seg selv 10 dager for å redde euroen
<b>Varsler resesjon i Italia</b>
- Europas gjeldskrise er betydelig forverret
<b>Italia-kollaps kan bli alle krisers mor</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.