Igår ble det klart at Orkla vil selge Elkem til det kinesiske selskapet China National Bluestar, som er et av Kinas mange statsdominerte selskaper. Til tross for at Kina er en ettpartistat med manglende respekt for både ytringsfrihet, åpenhet og andre grunnleggende verdier, er det få heftige protester mot oppkjøpet.
Næringsminister Trond Giske kommenterer oppkjøpet klokt ved å si at når Norge plasserer 3000 milliarder kroner i utlandet gjennom oljefondet, bør vi være åpne for at andre land investerer i Norge. Med Kinas oppkjøp av Elkem kommer Kina og Norge trolig ganske likt ut som eiere i hverandres land. Det er vanskelig å la seg opprøre over det.
Men det er forunderlig å tenke tilbake på statens kjøp av aksjer i Aker Kværner i 2007. Begrunnelsen for at staten måtte gå inn, var å hindre at Kjell Inge Røkke solgte til russerne. Det er ingen tvil om at Russland har et stort problem med korrupsjon og mafialignende tilstander i deler av økonomien. Men også Kina har store problemer med korrupsjon og er i tillegg en ettpartistat.
Det er ikke rart om enkelte har lite lyst til å jobbe i bedrifter med denne type eiere, men norske myndighetene bør ikke legge hindringer i veien for oppkjøp. Vi må stole på at det regelverk vi har for eiere tåler eiere med ulik kultur, holdninger og bakgrunn.
Kinas inntog i verdensøkonomien har vært et gode både for Kinas befolkning, for verdensøkonomien og for norsk økonomi i særdeleshet. Vi bør gi dem samme rettigheter hos oss som vi forventer å få hos dem. Vi bør også vise respekt for den økonomiske suksess Kina har fått til og bidra til at den kan fortsette.
Men vi må ikke la Kinas suksess få oss til å gå på akkord med våre verdier og holdninger. Kinas reaksjon da Nobels fredspris ifjor ble tildelt den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo, viser at det koster å fornærme det kinesiske kommunistpartiet.
Samtidig viste Giske og en rekke andre toppledere i norsk næringsliv som uteble fra seremonien eller middagen med ulike unnskyldninger, at de er redde for å fornærme Kina. Det er trist.
Kinesiske selskaper bør få investere i Norge, men ønsket om vennskap og samarbeid med Kina må ikke få oss til å gå på akkord med våre grunnleggende verdier.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.