Hvor lang trilletur - vekk fra arbeidslivet - bør egentlig småbarnsforeldre sendes på? Hvor mye kaffe latte og croissant - betalt av staten - bør de rekke å innta på kafé?
Dette er spørsmålene som stort sett ikke stilles i debatten om foreldrepermisjon. Det virker heller ikke som om regjeringens kvinnepanel har stilt dem. Mandag vil panelet foreslå at dagens foreldrepermisjon utvides fra 46 til 52 uker med full lønn, altså en utvidelse på seks uker.
Begrunnelsen er ikke at dagens permisjon er for kort av hensyn til barna. Den er heller ikke at lengden på dagens permisjon gjør det vanskelig for småbarns-foreldre å kombinere jobb med familie. Begrunnelsen er at det skal fremme likestilling.
Utvidelsen av fødselspermisjonen har vært viktig. Den har bidratt til at norske kvinner både får mange barn og jobber mye. Innføringen av fedrekvoten har vært et varsomt dytt på familiene for å fremme likestilling. Kvinnepanelet ønsker å utvide denne fedrekvoten fra dagens ti uker til drøyt 16 uker. Hele utvidelsen skal altså gå til far.
Mange vil sikkert sette pris på det. Men et ønske om å stimulere ytterligere til likestilling er et for svakt argument for å utvide foreldrepermisjonen enda mer. Dagens permisjon er lang nok, særlig når foreldrene ved å velge 80 prosent lønn kan strekke den til 56 uker, altså over et år. En utvidelse vil koste for samfunnet både ved økte utbetalinger til foreldrene og fordi småbarnsforeldre blir enda lenger borte fra arbeidslivet.
Debatten bør derfor deles opp i to. Det første spørsmålet er: Er dagens foreldrepermisjon for kort? Det andre er: Hvordan bør den fordeles mellom mor og far?
Kvinnepanelets forslag bærer preg av feighet. Panelet våger ikke foreslå å utvide fedrekvoten ved å ta noen av de ukene som foreldrene fritt kan fordele. I stedet sendes en diger likestillingsregning - med tvilsom effekt - til staten ved at permisjonen utvides.
Dagens foreldrepermisjon er en svært god ordning. Den er lang nok. Den som ønsker å være hjemme i enda flere uker, bør gjøre det for egen regning. Fedrekvoten ble utvidet kraftig - fra seks til ti uker - så sent som ifjor. Resten bør familiene selv få styre.
Les også:
Lover økt pappaperm neste år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.