Knut Brundtland, påtroppende sjef i meglerhuset ABG Sundal Collier, mener det er naivt av myndighetene å tro at strengere regler kan gjøre noe med meglerbransjens opptatthet av penger. «Det er en dyptgående kulturell sak», sier Brundtland i et intervju med DN.
Det har han helt sikkert rett i. Å gjøre aksjemeglere og andre finansfolk mindre glade i penger, har heller aldri vært poenget med de nye internasjonale reglene om bonus og avlønning i finansbransjen. Grunnen til at det er innført strengere regler, både i USA og i EU, er at store kontantbonuser har vist seg å gi uheldige incentiver til å ta for stor risiko i de globale finansinstitusjonene. Hvor utslagsgivende slike bonuser har vært for krisen kan diskuteres, men de har åpenbart spilt en rolle i USA. Det er der bonusene og den finansielle kreativiteten har vært størst.
All den stund bankene måtte reddes med offentlige midler, må de også godta at det offentlige har en interesse i at de ikke lønner sine ansatte på en måte som gjør slike redningsaksjoner mer sannsynlige.
Brundtland har imidlertid et godt poeng når han ikke vil ha mindre fleksible norske regler på dette området enn det som innføres i EU. Ifølge Norges Fondsmeglerforbund er forslaget fra Finansdepartementet på flere punkter strengere enn EUs regelverk. Blant annet ser det ut til at flere ansatte vil rammes av bonusreglene i norske finansinstitusjoner sammenlignet med tilsvarende bedrifter i andre europeiske land. Det synes overdrevent.
Bonusutbetalingene i norske banker har stort sett vært beskjedne, og det er vanskelig å se at avlønning av aksjemeglere i de privateide meglerhusene er avgjørende for den finansielle stabiliteten i Norge.
Norge har hatt strengere regler enn mange av de øvrige landene i Europa når det gjelder hvor mye kapital bankene skal ha og kvaliteten på kapitalen. Det er en av grunnene til at norske banker er i bedre forfatning enn bankene i mange andre europeiske land.
Med innføringen av de nye kapitaldekningsreglene fra Basel-komiteen vil regelverket i Norge og EU på dette området harmoniseres. Da er det neppe en god idé med norsk alenegang på bonusområdet.
Les også:
Tviholder på bonuser
- En dramatisk endring
Johnsen: - Kan ikke overlate markedene til seg selv
- Kan øke risikoen i bransjen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.