Tolv måneder etter at han ble innsatt som president, og halvannet år etter at den internasjonale finanskrisen ble utløst på Wall Street, har president Barack Obama presentert sin plan for regulering av det amerikanske bankvesenet.

Obama ønsker at amerikanske banker og finansinstitusjoner ikke lenger skal få investere i eller eie hedgefond og oppkjøpsfond. Det skal legges store begrensninger på egenhandel hvis den ikke har direkte betydning for å betjene kundene. Det vil også bli lagt begrensninger på bankenes størrelse. Ingen bank skal kunne disponere mer enn ti prosent av amerikanske innskudd.

Kritikerne - og de meldte seg umiddelbart - mener at Obamas reguleringer ikke vil være noen garanti mot en ny krise, lik den som startet med Lehman Brothers-konkursen i 2008. Noe av det Obama nå vil regulere, bidro til krisen, men særdeles dårlig bankhåndverk medvirket også sterkt.

Kritikerne mener Obama opptrer som en uansvarlig populist, som lar det gå ut over Wall Street for å gjenvinne egen tapt popularitet.

Det siste er kanskje riktig. Banker som har fått milliarder i statsstøtte, har fortsatt å betale ut millionbonuser. Obama har lite å tape politisk på en kamp mot Wall Street. Det var knapt tilfeldig at han la frem planen samme dag som Goldman Sachs presenterte kvartalsresultat, tilsvarende 29 milliarder kroner.

Men Obama har også betydelig faglig støtte. Mannen bak planen er først og fremst Paul Volcker, USAs tidligere sentralbanksjef. Forslaget vil delvis reversere den amerikanske bankliberaliseringen fra 1999, som opphevet tvangsskillet mellom meglerhus og banker. Dengang advarte flere føderale tilsynsmyndigheter mot farene ved for liten egenkapital.

Reaksjonene var positive fra myndighetshold både i Frankrike, Tyskland og Storbritannia på fredag. Britene er vanligvis de mest reguleringsskeptiske i, og den britiske statsråden for finansielle tjenester, Paul Myners, sier samtidig at regjeringen ikke har planer om å skille mellom investeringsbanker og tradisjonelle banker. Den vil heller ikke innføre begrensninger på bankenes størrelse.

Det er foreløpig vanskelig å vurdere den samlede effekt av Obamas forslag. Planen er - kanskje bevisst - vag i formen. Forholdsvis små detaljer kan bety mye for virkningen. Det er også svært uvisst hva som blir igjen når Kongressen har satt tennene i forslaget.

Les også: Analytikerguru tror Obama lykkes

<b>Obama angriper bankene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.