De to aksjeinvestorene Svend Egil Larsen og Peder Veiby ble denne uken frifunnet i Borgarting lagmannsrett. Det var en riktig og viktig avgjørelse.

Larsen og Veiby, som har operert helt uavhengig av hverandre i det norske aksjemarkedet, har servert et delikat problem i fanget på domstolene. Gjennom et stort antall transaksjoner i løpet av 2007 og 2008 tjente de to investorene tilsammen 270.000 kroner på handler i små og illikvide aksjer på Oslo Børs. Det spesielle med handelen til Larsen og Veiby var at den nesten utelukkende foregikk mot én aktør, et dataprogram eller aksjerobot, styrt av selskapet Timber Hill. De to hadde lagt merke til at Timber Hills robot var særdeles lite oppvakt, hvilket de utnyttet ved vekselvis å lure roboten til å by opp eller ned kursen på enkelte aksjer. Da kursen hadde beveget seg langt nok fra utgangspunktet, reverserte de posisjonen og innkasserte gevinsten.

Problemet for både påtalemyndigheter og domstoler har vært at Larsens og Veibys modus operandi har ligget relativt tett innpå ordlyden i lovens forbud mot kursmanipulasjon. Dette fikk Oslo tingrett til å ilegge de to investorene betinget fengselsstraff i 90 og 120 dager – en avgjørelse som ble møtt med fortjent hoderysting i finansmarkedet: Den tungnemme investor ble beskyttet, mens den smarte ble straffet.

Lagmannsretten beveger seg med større eleganse mellom lovens ordlyd og dens intensjon. I den grad aksjehandelen til Larsen og Veiby har ført til uriktige kurser i markedet, plasseres skylden først og fremst på roboten – ikke de to investorene.

Slik illustrerer dommen også betydningen av et marked som fungerer. Rettens sakkyndige, forvalteren Peter Warren og førstelektor Kjell Jørgensen ved Handelshøyskolen BI, påpeker at det er bra at irrasjonelle aktører, som Timber Hills robot, blir spilt ut over sidelinjen. Det gjør markedet mer effektivt, noe som alle tjener på i lengden.

Å bidra til et effektivt marked er nettopp et uttalt formål med verdipapirhandelloven som hjemler forbudet mot kursmanipulasjon. Da ville det tatt seg dårlig ut å putte de som bidrar til at formålet realiseres, i kasjotten.

Les også: Frifunnet for kursmanipulasjon i «robothandelsaken»


Finanspolitiet - Fornuften 1-0 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.