Meningsmålingene i 2010 har tegnet et nytt norsk politisk landskap, der sentrumspartiene er betydelig svekket, mens Ap, Frp og H er omtrent jevnstore.

Tidligere finansminister Per Kleppe advarer i DN 28. desember mot hva som kan skje hvis Norge får en Frp/H-regjering i 2013 og partiene styrer etter dagens programmer. Nye regjeringsskifter kan føre til en skadelig sikksakkpolitikk, skriver han - og ønsker seg flere brede kompromisser.

Kleppe har selvsagt et poeng. Både nordmenn flest og norsk næringsliv har interesse av at rammebetingelser er forholdsvis forutsigbare.

Men endringsfrykten bør ikke overdrives.

Kleppe har lest Høyre og Fremskrittspartiets programmer og funnet ut at en blåblå regjering vil føre en ganske annerledes politikk enn dagens rødgrønne. Men i så tilfelle vil det jo skje fordi et flertall av velgerne faktisk ønsker det på denne måten. Slik er demokratiet.

Samtidig er det liten grunn til å vente ekstreme endringer, selv med den mest konservative regjeringen på et par mannsaldere. De politiske avstandene i Norge er små. De heftigste årlige kranglene om offentlig pengebruk handler som regel om promiller av statsbudsjettet.

Det er også nær tverrpolitisk enighet om sikkerhetspolitikken og i ønsket om å bevare Norge som et velferdssamfunn. Det er også solid politisk tradisjon for nettopp den typen kompromisser som Kleppe ønsker seg - tenk på skattereformen på 1990-tallet, senere barnehageforliket og pensjonsreformen, for bare å ta noe. En regjering vil også ha egeninteresse av å spre ansvaret, særlig hvis det handler om reformer som kan møte hard motstand fra engasjerte interessegrupper. Kommunereform og en ny sykehusstruktur er nærliggende eksempler.

Kleppe har selvsagt rett i at Frp i en del vesentlige saker som bistand, klima og offentlig pengebruk har et annet syn enn de øvrige partier. Men nettopp derfor vil det være politisk selvmord for Høyre å la Frp diktere på disse områdene. Er dette kravet fra Siv Jensen, blir det neppe noen H-Frp allianse, selv om de to partiene skulle få flertall sammen.

Hvis den nåværende sterke høyrebølgen skulle holde seg til 2013 - noe som langt fra er sikkert - bør det speiles i praktisk politikk. Klarere alternativer vil også øke det politiske engasjementet. Det vil ikke være noen ulempe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.