Den største utfordringen for delegatene på Høyres landsmøte i helgen var å ikke la seg rive helt ut av balanse av gode meningsmålinger. Målingene er generøse mot partiet for tiden. Men det er ikke mer enn to år siden partiet slikket på det bitre 13-tallet.

Partiet ligger godt an foran høstens kommunevalg. For to år siden fikk partiet 19,3 prosent. Nå viser målinger at partiet kan få en fremgang på minst fire prosent. Partileder Erna Solberg la listen høyt da hun avsluttet landsmøtet med en forventning om at høstens lokalvalg «blir et av de beste valgene Høyre har opplevd». Når de tre beste var på henholdsvis 23,3, 25,9 og 29,2, må alt under 23 prosent kunne karakteriseres som en fiasko for Solberg.

Høyre brukte det meste av landsmøtet til å snakke om omsorg og skole - de to sektorene som sluker det meste av de kommunale budsjettene. Slik har landsmøtet vært mer valgkampforberedelse enn politisk verksted. Det var trolig et bevisst valg. For i et verksted kan det alltid skje at noen ikke treffer spikeren, men tommelen. Runden i forrige uke om en formulering som ble tolket som et forslag om skattefradrag for kjøp av tjenester i hjemmet - inkludert sølvpuss, viser hvor sultne Høyres motstandere er på at partiet skal gjøre feil.

Mange rødgrønne håpet at Adecco-saken skulle være ødeleggende for Høyres valgkamp i år. «Adecco» var et av de hyppigst brukte skjellsordene på Arbeiderpartiets og SVs landsmøter. Men det har ikke blitt noen «Adecco-effekt» på oppslutningen om Høyre, trolig blant annet fordi det er kommet en serie eksempler på at også kommunale sykehjem og statlige sykehus bryter arbeidsmiljøloven. Saken har heller ikke drevet partiet på defensiven. I helgen vedtok partiet en uttalelse om omsorg som lover mer valgfrihet for brukerne og dermed for større innslag av private tilbydere av offentlige omsorgstjenester.

Dermed er grunnlaget lagt for et reelt oppgjør i høstens lokalvalgkamp mellom partier som ser private aktører ensidig som profittdrevne råtasser og partier som ser at private aktører kan bidra til å få levert omsorgstjenestene som trengs, akkurat slik de har gjort i barnehagesektoren.

Av og til klages det på at partiene i norsk politikk er for like. Vårens landsmøter har vist at viktige forskjeller faktisk finnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.