Senterpartiet har slitt med plagsomme penger i over seks uker nå. Allerede etter fire uker uttalte partileder Liv Signe Navarsete at det «hadde vært kjekt å få drive politikk igjen». I stedet må hun og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i morgen møte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Sp kan klandre seg selv for at det er blitt slik.
For det første burde partiet aldri bedt om partistøtte fra to offentlig eide kraftselskaper. Det er i strid med loven om partistøtte. Det oppdaget partiet først etter at DN skrev om pengene i september.
Sp har ryddet opp ved å sende pengene tilbake, men det er ikke tilstrekkelig. Partiet har ikke vist samme vilje til å rydde opp i de andre sidene av saken. Det handler ikke minst om olje- og energiministeren.
Riis-Johansen og partiet har hevdet at han ikke visste om støtten. Den forkl#229en bidro til at Justisdepartementets lovavdeling slo fast at Riis-Johansen ikke hadde vært inhabil da han behandlet saker som omhandlet de to kraft-selskapene som hadde støttet Sp. Men så fortalte partiets tidligere generalsekretær Ivar Egeberg at Riis-Johansen var informert allerede i desember 2008.
Sist uke fortalte DN at Sp nekter å offentliggjøre notatet Egeberg la frem for partiets sentralstyre i 2008 om prosjektet. Og fredag fortalte DN at Sp kan ha begått nye lovbrudd fordi partiet ikke innrapporterte den økonomiske fordelen partiet hadde av at Eidsiva Energi og Felleskjøpet Agri tok regningen for filmen og rapporten partiet brukte i sin valgkamp.
Sps generalsekretær, Knut M. Olsen, forsøker å forsvare den manglende rapporteringen med at rapporten og filmen «var partinøytral som alle fritt kunne benytte seg av». Det er en morken forkl#229. Ingen andre partier ville ønske å bruke materiell laget i et Sp-prosjekt i sin valgkamp, et prosjekt satt i gang for å skaffe penger i Sps valgkampkasse.
Sp har vist halvhjertet vilje til å rydde opp i sitt eget rot og direkte motvilje mot å legge kortene på bordet. Det burde være en opplagt sak for partinevnden, som kontrollerer partiene, å gå inn i saken. Både SV, Arbeiderpartiet og Høyre ønsker det. Men nevndens leder, dommer Ørnulf Røhnebæk, mener slik kontroll ligger utenfor nevndens kompetanse. Da blir spørsmålet hva som er vitsen med å ha nevnden i det hele tatt.
Les også:
Sp kan ha begått flere lovbrudd
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.