Denne uken streiket og demonstrerte Hellas i protest mot innstramninger og nedskjæringer. Protestantene var særlig sinte på EU og Tyskland, som har stilt stramme krav for å komme til økonomisk unnsetning.

Forbundskansler Angela Merkel vet at tyskere flest har lite lyst til å betale. Grekerne har bevilget seg velferd de ikke hadde råd til. "Hvorfor skal vi, som må jobbe til vi er 66, betale ekstra for at offentlig ansatte i Hellas skal kunne pensjonere seg 52 år gamle?" spør sinte tyskere på tv.

Omtrent samme holdning har nederlandske og britiske forhandlere denne uken vist overfor Island. Torsdag brøt forhandlingene om lemping på vilkårene i Icesave-avtalen sammen.

Både Nederland og Storbritannia skal ha valg i løpet av året. Særlig Storbritannia er blitt forgjeldet etter finanskrisen. Velgernes vilje til å betale for andres dumheter er lav, de har nok med sine egne.

Ifølge de store ratingbyråene må Island regne med en nedgradering. De vil gjøre det dyrere å låne. Næringslivet kan gå mot virkelig krise. Det kan komme en ny debatt i Norge om vi med vår rikdom skal komme til unnsetning.

Enkelte politikere argumenterer sterkt for en storstilt norsk hjelpepakke. Disse - som islendingene selv - peker på det urimelige i at et helt folk skal betale for noen få spekulanters dårskap.

Analysen holder ikke helt.

Flere enn den lille overklassen på Island opplevde en sterk velstandsvekst i årene etter årtusenskiftet. Nesten hele nasjonen levde og trivdes inne i boblen. Internasjonale advarsler - blant annet fra Norge - ble ikke tatt alvorlig. Den dårlige politikken hadde folkelig forankring.

Kanskje har Nederland og Storbritannia stilt politisk motiverte urimelige økonomiske krav overfor Island. Men vil den norske rødgrønne regjeringen våge å sende egne skattebetalere regningen som hverker briter, nederlendere eller islendinger ønsker å gjøre opp?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.