Næringsminister Trond Giske har denne uken vist at han ikke tåler debatt om hvordan han håndterer statens eierskap. Onsdag ble Arvid Grundekjøn skiftet ut som styreleder i Statkraft etter seks år. Utskiftingen kommer en måned etter at Grundekjøn sto åpent frem med sin kritikk av statens håndtering av eierskapet i Statkraft.
For 17 måneder siden sendte Statkrafts styre et forslag om ny strategi for selskapet til Nærings- og handelsdepartementet. Strategien innebar en omfattende satsing internasjonalt og investeringer på tilsammen 90 milliarder kroner frem til 2015. Et enstemmig styre ba om åtte milliarder kroner i ny kapital, samt at staten skulle redusere sine årlige utbytter fra nær 100 til mellom 50 og 75 prosent av overskuddet. Men Statkraft har ikke fått noe svar.
For en måned siden holdt Grundekjøn et foredrag der han sa at «det er utfordrende å ha en eier med en slik beslutningsprosess». Det er lett å forstå. Kritikken var på sin plass, og Grundekjøns utspill er viktig. Den ene grunnen er at Statkraft er et stort og viktig selskap. Den andre er at dette handler om hvordan staten håndterer sitt omfattende eierskap i norsk næringsliv. Alle næringsministre sier at staten skal være en profesjonell eier. Grundekjøns beskrivelse er ikke en bekreftelse av det.
Giskes reaksjon var først et surt «dialogen med eierne bør helst ikke foregå i pressen» og deretter å kaste Grundekjøn. En god eier ville tålt Grundekjøns åpenhet. Staten bør dessuten ha ekstra takhøyde fordi det handler om å tåle en demokratisk debatt.
Statkraft har nå nedskalert sine investeringsplaner, og det er god grunn til å diskutere om selskapet bør få så stort armslag som det ber om. Men Giske må innse at det er dårlig styring av et selskap når staten som eier ikke klarer å gi svar innen rimelig tid på hva slags strategi den ønsker for selskapet. Det klareste signalet Giske så langt har sendt Statkraft, er at han ikke aksepterer en styreleder som kritiserer eieren eller setter den rødgrønne regjeringen i dårlig lys.
Det nye styret bør heller få signaler om hva slags strategi staten faktisk ønsker for Statkraft - eller i det minste et signal om når Giske har tenkt at han skal finne en slik strategi.
I hvert fall hvis han vil beholde kallenavnet «Turbo-Trond».
Les også:
Giske avviser furting
<b>Ga Trond Giske pepper i 15 minutter på overtid</b>
<b>Angrer ingenting</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.