Statsadvokatene har satt investor og kapitalist i særklasse, Kjell Inge Røkke, hans assistent John Inge Valand, mekaniker Robert Matos og båtmegler Erik Øye under tiltale for overtredelse av den såkalte «korrupsjonsparagrafen».
Bakgrunnen er den såkalte sertifikatsaken: Dagens Næringslivs avsløring ifjor sommer av at det var mulig å kjøpe sertifikater for føring av større fritidsbåter av en svensk tjenestemann.
Det er naturligvis Røkkes rolle i dette som er den mest oppsiktsvekkende. At en av landets mest markerte og omtalte næringslivstopper, er tiltalt for en helt unødvendig og temmelig lurvete omgåelse av de lover og regler som gjelder for vanlige nordmenn, er oppsiktsvekkende. At han i tillegg er tiltalt for falsk forkl#229 overfor politiet, gjør saken enda verre.
Det er grunn til å presisere at de tiltalte ikke er dømt før sakene deres er behandlet i rettsapparatet. Alle saker har flere sider. Uansett er dette en meget stygg flekk på Røkkes renommé, som i mange kretser ikke er særlig godt fra før.
Ikke minst har hans oppkjøp og tvangsinnløsning av aksjonærer vakt indignasjon og bitterhet.
Hvilken betydning en slik tiltale vil få for hans videre forretningsdrift og for de selskapene han leder, er det umulig å si noe sikkert om. Mange forretningsforbindelser vil muligens trekke på skuldrene, mens andre vil være mer skeptiske.
Tiltalen forteller kanskje noe om mannens forretningsmoral, selv om den ikke handler om forretningsforhold, men hans private liv. Tillit er en viktig faktor i forretningslivet, så Røkke og hans medarbeidere kan få et forkl#229sproblem i tiden fremover.
Tiltalen mot Røkke og de tre andre kan også ses som nok et symptom på at det begynner å spre seg en følelse av egensuverenitet i deler av næringslivet. Rekken av ledere som bryter etiske normer begynner å bli lang. Skrittes det over lovverket i tillegg, er næringslivet ille ute.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.