Innen 17. mai skal jordbruksforhandlingene være i havn. Det vil overraske de fleste om forhandlingene ender i felles pølsefest for bøndene og landbruksminister Sylvi Listhaug. Det blir ikke lettere av at partier på Stortinget åpner for ekstraomganger.
Utgangspunktet burde egentlig være ganske godt for et moderat oppgjør når bondeorganisasjonene i dag legger frem sine krav for staten. Budsjettnemnda for jordbruket har lagt frem tall som viser at bøndene opplever god inntektsvekst. Fra 2013 til 2014 er inntekten i gjennomsnitt beregnet å øke med 7,5 prosent. Økte inntekter fra kjøttproduksjon og i form av statsstøtte er med på å forklare veksten.
Mer bekymringsfullt er det at effektiviseringen bremser opp. Produktiviteten i jordbruket har i en lengre periode blitt forbedret med fire prosent i året. Arbeidsinnsatsen som kreves for å dyrke jorda og melke kuene, er falt ganske kraftig. Men nå er forbedringen på drøyt to prosent. Et viktig mål for Listhaug må være en avtale som gir mer effektivisering.
Forhandlingene blir en test for Listhaug. Fremskrittspartiet vil i utgangspunktet avvikle systemet med jordbruksforhandlinger. Nå må hun i stedet selv styre denne siste rest av planøkonomi. Samtidig er landbrukspolitikken et av de områdene der det er mest uklart hva slags støtte regjeringen egentlig har på Stortinget. Kristelig Folkeparti konkurrerer med Senterpartiet om å være mest konservativt. Og Venstre vakler fra nei til ja i saken om ostetoll.
Arbeiderpartiet prøver å utnytte situasjonen og lanserte torsdag en jordbrukspakke. Samtidig åpnet partiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget for at Ap vil kunne stemme for noe annet enn det regjeringen legger frem dersom det blir brudd i forhandlingene med bondeorganisasjonene.
Det vil være noe helt nytt. Til nå har tradisjonen vært at dersom det blir brudd, godtar Stortinget regjeringens siste tilbud til bøndene som resultat. Når Storberget åpner for å overby regjeringen, gjør han Stortinget til en arena for ekstraomganger. Bøndene kan bli fristet til å ta et brudd i forhandlingene i håp om å få av Stortinget det de ikke får av regjeringen.
En slik utvikling vil undergrave ordningen med jordbruksforhandlinger. Et tankekors for Storberget vil være at det isåfall er han, som er for systemet, som ødelegger det.
Noen vil beklage det. Men ikke denne avisen.
Les også: Ikke mer til bøndene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.