DN mener: Politiet må behandle digitale beslag etter loven

Alternativet er å stjele informasjon fra befolkningen.

– Vi er enig i at løsningene for lagring og håndtering av digitale beslag per i dag ikke er gode nok, svarer konstituert politimester i Oslo, Cecilie Lilaas-Skari.
– Vi er enig i at løsningene for lagring og håndtering av digitale beslag per i dag ikke er gode nok, svarer konstituert politimester i Oslo, Cecilie Lilaas-Skari.Foto: Eivind Rohne/Oslo-politiet

Sommeren 2021 oppdaget en politioverbetjent i Oslo at telefonkoden til en pågrepet person var lagt ut i politiets etterretningsregister. Det fremkommer i en sak i DN i helgen. Registeret er tilgjengelig for mange i politiet, og personens navn var tydelig markert i emnefeltet.

Året etter sender den samme politioverbetjenten et formelt varsel. Vedkommende mener at politiet lar være å registrere mange digitale beslag, eller håndtere disse etter loven. Resultatet er at personene den beslaglagte informasjonen tilhører, fratas sine rettigheter og sikkerhet i denne situasjonen.

Politiet selv vedkjenner at de har «sammensatte og komplekse» utfordringer knyttet til lagring og håndtering av digitale beslag. De mener likevel at telefonkoden er et unntak. Varsleren på sin side mener det er et eksempel blant mange flere.