Regjeringen strammer inn på de gunstige skatte- og fradragsordningene for oljenæringen.

- Vi må få økt kostnadsbevissthet i den næringen, sa statsminister Jens Stoltenberg da han la frem regjeringens ferske tiltakspakke for næringslivet.

Mens næringslivet på fastlandet får skattelettelser, strammes altså betingelsene inn for oljenæringen.

Les mer om tiltakene her: Dette er tiltakene

Store kostnadssprekker
For samtidig som oljenæringen er en real gullgruve for Norge, fyker det også penger ut.

- Oljenæringen preges av store kostnadsoverskridelser, sa Stoltenberg.

Fire av de nyeste utbyggingsprosjektene på norsk sokkel har sprukket med tilsammen 48 milliarder kroner. Yme-plattformen er et av de styggeste eksemplene: Riggen ble bygget i Abu Dhabi i 2010, men måtte gjennom store utbedringer etter at det ble oppdaget tusenvis av feil.

Plattformen kostet et tosifret milliardbeløp, uten å noen gang bli tatt i bruk. I mars i år ble det varslet at Yme skal skrotes .

Staten tar regningen
"Problemet" med kostnadsoverskridelsene er at staten tar store deler av regningen.

Den norske skatteordningen gir staten 78 prosent av alle oljeselskapenes inntekter, men gjør også at de kan skrive av 78 prosent av alle investeringer. Dermed betaler staten i realiteten 78 prosent av overskridelsene for selskapenes andel i tillegg til hele regningen for sin egen andel der Petoro er inne som lisenspartner. De planlagte kostnadene godkjennes i Plan for utbygging og drift (PUD).

- Fellesskapet betaler, oppsummerer Stoltenberg.

Vil disiplinere næringen
Dette vil regjeringen nå gjøre noe med.

Endringen i friinntekten fører til at oljeselskapene bærer en større del av kostnadene ved investeringene selv. Mer av risikoen for overskridelser legges på selskapene, påpeker finansdepartementet i en pressemelding.

- Det grunnleggende er å gi de rette incentivene, og det gjør vi nå blant annet på kostnadsbevissthet, sa Stoltenberg.

Slik endres reglene
Regjeringen setter nå satsen i friinntekten til 5,5 prosent for investeringer som påløper fra og med i dag. Friinntekt er et ekstrafradrag i særskattegrunnlaget for petroleumsskatten. Med dagens regler beregnes friinntekten som 7,5 prosent av investeringens kostpris i fire år fra og med det året investeringen er foretatt. Den samlede friinntekten reduseres dermed fra 30 til 22 prosent.

Regjeringen foreslår at den alminnelige selskapsskattesatsen reduseres fra 28 prosent til 27 prosent fra 2014, og at særskattesatsen i petroleumsskatten økes fra 50 prosent til 51 prosent. Den samlede marginalskatten i petroleumsskatten videreføres dermed på 78 prosent.

Samlet anslås Regjeringens forslag å gi en skatteøkning på i størrelsesorden 70 milliarder kroner målt som nåverdi over perioden 2013-2050. Jevnt fordelt tilsvarer det et årlig beløp på i underkant av tre milliarder kroner, melder Finansdepartementet.

Les også: - Staten betaler 93 prosent av overskridelsene