Det er et enormt potensial for laks, spesielt i andre markeder enn Europa, mener konsernsjef Henning Beltestad Lerøy Seafood på North Atlantic Seafood Forum torsdag.
Han viser til at EU så langt er det klart største markedet for laks, og har en mye større andel av det globale markedet for laks enn hva tilfellet er med kylling.
- Det viser at det er et enormt potensial for laks, spesielt i andre markeder. Men for å få ut det må vi utvikle produkter og få dem ut til forbrukerne, sier Beltestad, som mener Norge har blitt en leder i utviklingen av fiskeprodukter.
Flere muligheter enn kylling
- Hvis vi ser en liknende utvikling i for eksempel USA som i Norge med tanke på hvilke fiskeprodukter som er tilgjengelig for forbrukerne, vil det samlede markedet bli mye større, sier Beltestad.
Han mener at laks og kylling vil være vinnerne blant proteinene, ettersom de er mer miljøvennlige og bærekraftige enn svin, sau og storfe.
- Men laks har muligheter kylling ikke har. For eksempel kan man ikke spise rå kylling, mens vi ser en kjempevekst i sushi globalt, sier Beltestad.
Steril laks
Steril laks, såkalt triploid laks, bidrar til å gjøre oppdrettsbransjen mer bærekraftig, ifølge konsernsjef Charles Høstlund i Norway Royal Salmon på North Atlantic Seafood Forum torsdag.
Han mener det er flere fortrinn med den triploide laksen. En viktig fordel er at den ved rømming ikke er i stand til å pare seg med villaks.
- Ved siden av det blir problemene med kjønnsmoden fisk redusert når laksen er triploid. Vi ser også at den vokser raskere i ferskvann enn vanlig laks og rapporter tyder på at den vokser raskere i sjøvann også, sier Høstlund.
Han understreker samtidig at det er noen problemer ved laksen.
- Blant annet er dødeligheten ved triploid laks høyere, men vi har sett de siste årene at de fleste problemene kan løses gjennom forskning, sier Høstlund, som understreker at han er veldig positiv til bruken av triploid laks, som oppnås gjennom å utsette lakserogn for høyt trykk.
- Triploid laks er en løsning for interaksjonen mellom oppdrettslanggene og villaksen. Vi tror det vil bidra til å ta industrien frem til en mer bærekraftig produksjon fremover, sier Høstlund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.