I dag og i morgen skal både Italia og Spania holde statspapirauksjoner.
Til sammen skulle de to landene selge statsobligasjoner for 17 milliarder euro, fordelt med 12 milliarder på Italia og fem milliarder på Spania.
Nå er Spanias auksjon unnagjort og landet solgte for tett oppunder ti milliarder euro - dobbelt så mye som varslet.
Fallende rente
Spania solgte 4,27 milliarder euro i treårige statsobligasjoner. Buddekningen var på 1,8 og renten havnet på 3,384 prosent, ifølge CNBC. Tilsvarende rente i desember var på 5,187 prosent, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans
Spania solgte også 2,5 milliarder euro i april 2016-obligasjoner, med rente på 3,748 prosent og buddekning 2,2, der tilsvarende rente i juli var på 4,871 prosent.
Spania solgte også obligasjoner for drøyt tre milliarder euro med forfall i oktober 2016, der buddekningen var 1,7 og renten på 3,912 prosent. Tilsvarende rente i november var på 4,848 prosent, ifølge TDN Finans.
Totalt budvolum var 18,7 milliarder euro. Oslo Børs stiger markant etter at det spanske auksjonsresultatet ble kjent.
Italia solgte unna
Italia solgte i sin auksjon ettårige obligasjoner for 8,5 milliarder euro, ifølge CNBC. Renten på disse ble 2,735 prosent. I tillegg solgte landet obligasjoner for 3,5 milliarder euro med forfall i mai i år, til rente 1,644 prosent.
Italienske og spanske statsrenter trekker videre ned torsdag. Den spanske toåringen noteres nå på laveste nivå siden april 2011, mens den italienske ikke har vært lavere siden oktober.
Få tror på rentekutt
DNB Markets forklarer dollaroppgangen det siste døgnet med rykter om nedgradering av den franske kredittratingen, og Fitch' advarsler om eurokollaps.
Bare seks av de 53 økonomene i Bloombergs konsensus venter at Den europeiske sentralbanken kutter renten i dag. De øvrige tror renten opprettholdes på en prosent. Rentebeslutningen fra ECB offentliggjøres klokken 13.45.
«ECB har lagt en strategi om i stedet å tilby den likviditeten som trengs», skrive økonomene i SEB torsdag.
I desember lanserte ECB flere likviditetstiltak hvor de viktigste var refinansieringsoperasjonene.
«Med likviditetsfasilitetene ønsker ECB at bankene skal trappe opp sine kjøp av italienske og spanske statspapirer. Vi tror at sentralbanken ønsker å se an resultatene av tiltakene lansert i desember før eventuelt nye stimulanser legges på bordet, og derfor vil de neppe annonsere storstilte kjøp av statspapirer», skriver Maren Romstad i morgenrapporten til DNB Markets torsdag.
Ifølge meglerhuset har effektene av likviditetstiltakene vært noe blandet hittil. I stedet for å øke utlånsaktiviteten har de europeiske bankene plassert rekordstore beløp i sentralbanken, men samtidig har statsrentene i utsatte land falt siden tiltaket ble lansert.
SEB tror sentralbanksjef Mario Draghi vil forsvare sentralbankens forsiktige kjøp av statsobligasjoner under pressekonferansen som starter klokken 14:30 norsk tid.
Kan komme lettelser fra Bank of England
Den britiske sentralbanken ventes heller ikke å røre renten og analytikerne tror heller ikke rammen for aktivakjøp blir endret fra 275 milliarder pund. SEB tror imidlertid det er stor sannsynlighet for at neste inflasjonsrapport vil være svak og at aktivakjøpene derfor bli høynet med 50 milliarder pund på rentemøtet 9. februar.
DNB Markets er ikke like sikker:
«Vi utelukker ikke ytterligere lettelser fra BoE, men det virker lite hensiktsmessig å øke den totale beholdningen av verdipapirkjøp så lenge man ikke ferdig med det som allerede er planlagt».
Ifølge BoE er 22 milliarder pund av rammen fortsatt ikke brukt, melder DNB. Rentebeslutningen fra Bank of England offentliggjøres klokken 13.
Les også: Oljeprisen mot rekordnivå - men bare for europeere
<b>Skal ha innrømmet at Fed er gått tom for verktøy</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.