– Et vell av aktører, både statlige og ikke-statlige, anklages for svært alvorlige forbrytelser og overgrep som i mange tilfeller kan utgjøre krigsforbrytelser, sier FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad Al Hussein torsdag.

Rapporten beskriver likvideringer, drapsforsøk, bortføringer, voldtekt og vilkårlig fengsling av journalister, dommere, advokater og kvinnerettsaktivister. Voldtekt, trusler og trakassering rettet mot kvinner skjer tilsynelatende hyppig, spesielt i fangenskap. Rapporten avdekker også vilkårlige militære angrep på sivile områder og detaljer om rekruttering av barnesoldater til væpnede grupper.

– Et av de mest påfallende elementene i denne rapporten er i den fullstendige lovløsheten som fortsatt råder i Libya, sier Al Hussein.

De som står bak forbrytelsene, må etterforskes og stilles for retten av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag, ifølge FN.

Krigsforbrytelser

Libya har hatt to rivaliserende parlamenter siden den internasjonalt anerkjente regjeringen ble drevet ut av hovedstaden Tripoli i 2013. En FN-støttet samlingsregjering ble nylig utnevnt, men den har ikke fått støtte fra de rivaliserende fraksjonene i Libya.

I rapporten dokumenteres overgrep begått i det voldsherjede landet mellom 2014 og 2015, en periode der situasjonen ble dramatisk verre i Libya.

Det er rimelig grunn til å tro at alle parter i Libya har vært involvert i krigsforbrytelser, heter det fra FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Den skrekkelige sikkerhetssituasjonen gjorde at de seks etterforskerne som står bak FN-rapporten, bare fikk besøkt Libya én gang i løpet av det året de arbeidet med rapporten. Teamet har imidlertid intervjuet 250 ofre og øyevitner og fått inn over 900 individuelle anmeldelser.

De legger fram bevis på tortur og likvidering av mennesker som er blitt tatt til fange av ulike væpnede grupper – i tillegg til Libyas nasjonale hær. FNs etterforskere har samlet inn torturbevis fra minst 22 fengsler og fått troverdige rapporter om kvinner som voldtas av vakter i migrantleire. Libya er et viktig transittland for mennesker som flykter i båt fra den nordafrikanske kysten til Europa.

IS fester grepet

DN har tidligere skrevet hvordan terrorgruppen som kaller seg Den islamske stat (IS) over flere måneder fått et solid fotfeste i Libya. Gruppen ligger an til å vinne kampen om kontrollen over landets gigantiske oljereserver, og har bidratt til den lovløse og kaotiske situasjonen i landet.

BAKGRUNN: Nærmer seg kontroll over Libyas olje dnPlus (DN+)

Libya har som følge av terrorangrep og kamphandlinger gått glipp av oljeinntekter som anslagsvis tilsvarer 600 milliarder kroner. Før den arabiske våren i 2011 eksporterte Libya 1,6 millioner fat per dag, mens de seneste estimatene tyder på at den daglige eksporten ligger på omtrent 380.000 fat.

IS har angrepet og lammet en rekke oljetanker og produksjonsfasiliteter de siste ukene, og flere millioner fat olje er gått tapt. Gruppen har fått overtaket i kampen om flere strategisk viktige oljebyer i Libya, og det anerkjente amerikanske analyseselskapet IHS anslår at IS ligger an til å bli den dominerende makten i landet innen året er omme.

Ser økt ulighet for intervensjon

Da Muammar Gaddafi styrte Libya bidro en rekke land, deriblant Norge, til en militær intervensjon mot Gaddafi-regimet. Dersom Libya havner i IS’ hender, kan en ny internasjonal militæroperasjon finne sted i det nordafrikanske landet.

Ifølge IHS er det en økende sannsynlighet for at vi kan se en internasjonal intervensjon i landet.

Tidligere i år kom det frem at dersom IS fortsetter å feste grepet om Libya, vil USA vurdere å på nytt intervenere militært i Libya. Trolig med Storbritannia, Frankrike og Italia med på laget.

Følg markedet i DN Investor

Les også:

Sør-Afrikas økonomi på randen av stupet

Hundrevis vil være med på norsk solcellesatsing

- Vi snakker kutt nå og en videre senking av banen ned mot null

Nordea Markets justerer kroneprognosene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Benjamin Ausland, hovmester på Maaemo, er svært fornøyd med utmerkelsen og de ansatte jubler.
01:39
Publisert: