De rikeste på Stortinget hadde en kraftig inntektsøkning fra sine selskaper ifjor, viser ligningstallene. Største positive endring sto Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten for. Mens inntekten i 2014 var på én million, steg den til fire millioner i 2015.
– Det skyldes en gammel aksjepost i Sparebanken Midt-Norge som jeg solgte med gevinst, sier Flåtten.
Formuen hans på 44 millioner, som stammer fra hans mekanisk industri- og eiendomsvirksomhet i Vestfold, forble uendret.
– Det har vært tøffe tider i bransjen, så jeg er rimelig fornøyd så lenge det ikke tærer på kapitalen. Men nå må du ringe å plage Nikolai Astrup og Jonas Gahr Støre, sier Flåtten og flirer.
Solgte
Nikolai Astrup er sparsom med å kommentere sin privatøkonomi. Med 342 millioner i formue er han den klart rikeste på Stortinget. Og den økte med 85 millioner kroner, 33 prosent, i 2015. Ligningsinntekten var 15 millioner kroner. Til sammenligning tjente statsminister Erna Solberg 1,5 millioner ifjor. Og stortingslønnen var i 2015 i underkant av 900.000.
– Vi solgte et bygg i et deltagerlignet selskap. Det er årsaken til økningen i inntekten, siden gevinsten av et slikt salg føres på meg, ikke selskapet. Salget bidrar også til deler av økningen i formue, men hovedårsaken til økningen i ligningsformuen er at regjeringen har økt verdsettelsen av næringseiendom, sier Astrup.
Hans formue er knyttet til eierandelen på 24,5 prosent i Astrup-familiens investeringsselskap Pactum.
Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde et meget godt år i 2015. Inntekten økte med 84 prosent, fra 1,5 til 2,9 millioner. Formuen steg også, fra 57 til 64 millioner kroner.
Rikdommen stammer fra familieselskapet Femstø som forvalter arven etter Støres bestefar. I mange år var han på eiersiden i ovnsprodusenten Jøtul.
Om økningen i formue sier Støre: «Skyldes i hovedsak verdiøkning på de aksjene jeg eier i familieselskapet Femstø».
Om Støres økning i inntekt:
«Det skyldes i hovedsak økt lønn som parlamentarisk leder, inntekter fra salg av bok og inntekt fra økt utbytte, blant annet for å betale skatt».
Lisbeth Berg-Hansen (Ap) figurerer som vanlig høyt på listene blant stortingsrepresentantene. Inntekten gikk noe ned, mens formuen steg med 13 prosent, eller knapt seks millioner kroner.
– Økningen skyldes at verdien på aksjene i Sinkaberg Hansen har gått opp. Dette er en bedrift som vokser og lykkes, sier Berg-Hansen.
Hun viser til fiskeoppdrettselskapet der hun selv og hennes barn eier 11 prosent av aksjene. Inntekten utover stortingslønnen skyldes utbytte fra Sinkaberg Hansen.
Berg-Hansen sier mesteparten av overskuddet pløyes tilbake i selskapet. Men noe av pengene har hun brukt på å investere i en restart av hjørnesteinsbedriften i hjemkommunen Bindal i Nordland, Bindalsbruket, som blant annet produserer ytterdører.
Inntekten falt
Sigurd Kolstrup Hille (H) fra Bergen har over 22 millioner kroner i netto formue, en liten nedgang fra året før. Hille sier pengene kommer fra salget av flere lokalaviser på Vestlandet til Bergens Tidende for noen år tilbake.
Netto inntekt falt fra fem millioner kroner i 2014, til 900.000 i 2015, noe som omtrent tilsvarer stortingslønnen.
– I 2014 tok jeg utbytte, blant annet i forbindelse med et skifte til mine barn, sier Hille.
Han mener det er helt greit at ligningstallene er offentlige, men han er glad for innstramningene som blant annet gjør det synlig hvem som søker på disse opplysningene.
– Dette legger nok en demper på eventuelle uheldige konsekvenser av at tallene er offentlige, sier Hille.
Ligningsformue og ligningsinntekt kan på grunn av skattemessige beregninger være betydelig lavere enn reell inntekt og formue.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.