Mandag forrige uke døde en nordmann av hjerneblødning etter at han ble sendt hjem fra legevakten i København. Ifølge VG skal de ansatte der ha misforstått mannen da han sa han var hemofil, som er et annet ord for bløder.
Lege og fagdirektør Odd J. Veddeng ved Helse Sunnmøre tror denne historien kunne fått et annet utfall dersom helsevesenet hadde hatt felles pasientregister - og dermed lett tilgang til informasjon om pasientene.
- I det minste kunne han hatt et elektronisk helsekort med seg og da ville nødvendig informasjon om helsen hans kommet opp, selv om han var i utlandet, sier Veddeng.
Stortinget bestemmer
Saken er svært aktuell - og kontroversiell. For i midten av juni skal Stortinget bestemme om de ulike journalregistrene skal kobles sammen, slik at livsviktig pasientinformasjon kan bli tilgjengelig for alle leger på tvers av sykehusene. En ny lov kan kanskje redde liv, men kritikere frykter at intime helseopplysnigner havner i gale hender.
Tilgang til riktig informasjon om pasientene er ofte livsviktig, særlig når vi behandler akutte tilfeller. Odd J. Veddeng, lege og fagdirektør
Som fagdirektør med bakgrunn som lege ved Ålesund sykehus og Rikshospitalet i over 30 år, ønsker Odd J. Veddeng at helsevesenet benytter mulighetene som ligger i de elektroniske løsningene.
I motsetning til Den norske legeforeningen er han en varm tilhenger av det nye lovforslaget som skal til for å lage et nytt helseregister.
Les også: Legene sier nei til nett
Legeforeningen stritter imot
- Tilgang til riktig informasjon om pasientene er ofte livsviktig, særlig når vi behandler akutte tilfeller. Det er faktisk derfor vi har pasientjournaler og det er derfor bakvendt å ikke ha dem tilgjengelig når det er mest bruk for dem, sier Odd Veddeng.
Det kan jo hende at noen har fått en kjønnssykdom gjennom å ha hatt en partner som de ikke vil at ektefellen skal vite om. Olav Gunnar Ballo, SV
I fagtidsskriftet Dagens Medisin uttrykker leder legeforeningen Torunn Janbu seg kritisk til lovforslaget fordi det innebærer at "tusenvis av uvedkommende helsearbeidere kan få innsyn i journalen fra fastlegen.”
Også noen politikere er skeptiske til lovforslaget.
- Det kan jo hende at noen har fått en kjønnssykdom gjennom å ha hatt en partner som de ikke vil at ektefellen skal vite om. Plutselig er det tilgjengelig for slektninger som jobber i et sykehus bare ved rene tilfeldigheter, sier Olav Gunnar Ballo i SV til TV2. Ballo er saksordfører på temaet i Helse- og omsorgskomiteen, som behandler forslaget.
Les også: Gammeldags lovverk gir helseproblemer
Odd Veddeng mener advarslene om vidåpne journaler, er lite sannsynlige skremmebilder.
- Det finnes ingen datasystemer som er vanntette for inntrenging. Det er teoretisk mulig å trenge inn i nettbanken vår, men det er veldig få eksempler på at det skjer. En pasientjournal vil være godt beskyttet, sier han.
Krever mer av legene
I motsetningen til Legeforeningen, argumenter Sunnmøre-legen med at digitale systemer er sikrere enn dagens løsninger.
- Noen tror at kjøkkenpersonell og vaskehjelp skal kunne lese pasientjournaler, men digital informasjon gir bedre personvern enn papir som ligger og slenger på kontorpulter og i arkiver. Innsynsrettighetene skal styrkes, sier han.
Får pasientene tilgang til egen journal, betyr det også at kravene til kvaliteten på dokumentasjonen blir større. Dette er det ikke sikkert alle leger liker.
- Det kan være ubehagelig å være utsatt for et slikt innsyn. Det gir en slags maktforskyvning når pasient får økt innsyn, sier Veddeng.
Da vil jeg gjerne se den legen eller helsearbeideren som tør snike seg inn i en journal av ren nysgjerrighet. Odd J. Veddeng
Strengere regler for innsyn
Ikke bare blir informasjonen mer tilgjengelig, Veddeng tror også terskelen for at uvedkommende får tilgang, blir høyere gjennom et digitalt helseregister
Det siste begrunner han med at det vil bli streng tilgangskontroll og økt kontroll med hvem som leser innholdet i journalene. Får pasienten tilgang til egen logg, slik han også håper på, vil navnet på alle som har vært innom og lest også komme opp.
- Da vil jeg gjerne se den legen eller helsearbeideren som tør snike seg inn i en journal av ren nysgjerrighet. Sanksjonene for slik snoking er strenge. Man kan bli oppsagt og i verste fall også få bøter og fengselsstraff.
- Pasientene sier ja
Odd Veddeng er ikke i tvil om at pasienter flest vil at leger ved forskjellige sykehus skal ha enkel tilgang til helseinformasjonen.
- Spør du folk om de ønsker at fastlegen og sykehuslegen skal ha tilgang til alle opplysninger, svarer de flest ja fordi de mener det er viktig for deres helse, sier han.
Redd for at uvedkommende skal snoke i journalen din? Diskutér saken nederst.