Hver uke intervjuer vi ledere og andre profiler om egen utdannelse. Denne uken: Kolonial.no-gründer Karl Alveng Munthe-Kaas:
– Visste du hva du ville bli når du studerte?
– Ja, på Blindern var jeg sikker på at jeg skulle jobbe med fag, som i SSB eller Finansdepartementet. Men under masterstudiene i London ombestemte jeg meg, og ble sikker på at jeg heller ville bli entreprenør eller konsulent i McKinsey. Og det ble jeg.
– Er det noe du skulle ønske du hadde lært?
– Jeg synes exphil og exfac er gode fag, men det bør være mer generell kunnskap om kognitiv bias og hvordan vi som mennesker tenker. Man kunne tatt utgangspunkt i boken «Thinking Fast And Slow» av Daniel Kahneman og laget et semester ut av den. Alle som tar en akademisk utdannelse bør forstå hvordan vi systematisk tenker feil på ting og forleder oss selv i hverdagen. Jeg ser det overalt.
– Kan du eksemplifisere?
– Hjernen vår fungerer slik at man raskt finner en hypotese og leter etter bevis for den. Man vil alltid ha mulighet til å finne «data» som støtter en hvilken som helst hypotese, og man må være klar over sin egen evne til å se bort fra ting som faktisk betyr noe. Da jeg leste den boken falt mye på plass.
– Har du lært noe i det siste?
– Jeg lærer mye om innovasjon, det er et ord mange prøver å forstå. Det er viktig å tenke på det som en prosess, ikke et resultat. Hvordan spiser man en elefant? Jo, i biter. Du må bare teste og handle.
– Det virker som det går raskt med Kolonial.no, har du selv måtte være tålmodig?
– Jeg begynte å jobbe med konseptet i 2011, men veksten vår har vært ekstrem, spesielt de siste seks månedene. Det er en klassisk «hockeystick», salget er formet som en hockeykølle. Man fokuserer gjerne på hvordan den peker skarpt oppover, men en hockeykølle har et langt skaft. Dette er perioden hvor man lærer og herder seg for skalering, og den er veldig viktig.
– Hvordan vil køllen se ut?
– Jeg tror salget fortsetter i retning av bladet på køllen. Dette er et marked jeg tror de fleste begynner å forstå er enormt, og vi planlegger å ta brorparten av det.
Les også:
Sluttet i drømmejobben etter to dager
Gjør biologistudenter til «yrkeselever»
Har søkt over 200 jobber uten napp
Fotograf gikk i konfirmasjon, ble oljekonsulent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.