Vigdis Lamberg møter dem igjen og igjen: Arbeidsledige med høy utdannelse som har sittet i ansvarsfulle stillinger og vært vant til å toppe søknadsbunkene. Nå har de ufrivillig havnet i en situasjon der de opplever avslag på avslag.

- Dette er ikke potensielle Nav-brukere. De har alltid vært i jobb - og trodde det ville bli enkelt å få seg en ny jobb. Derfor tok de sluttpakke - og en lang ferie. De har kanskje brukt tid på å bygge den garasjen de aldri har fått tid til å starte på, og så har de unnet seg en lang feriereise. Plutselig er sluttpakken brukt opp, og de skal ut på jobbjakt igjen. Da kommer sjokket, sier hun.

Vigdis Lamberg er mangeårig karriererådgiver og leder for Metier Arbeid. På oppdrag fra Nav tilbyr Metier Arbeid spesialtilpassede kurs i prosjektledelse for å få jobbsøkerne raskt over i ny jobb.

Hennes råd til alle som tar sluttpakke er krystallklart:

- Begynn å søke jobber med én gang du slutter, mens du fortsatt har styrefart. Ansettelsesprosesser tar tid, ofte fryktelig lang tid. Det er fint å ha en sluttpakke, men se på pengene som en reserve. Når du har fått ny jobb, da kan du slappe av. Spør din nye arbeidsgiver om du for eksempel får begynne en måned senere enn planlagt, siden du trenger litt fri. Ofte går dette greit. Hvis det ikke går greit, da får du droppe ferien.

Hun har også en bønn til arbeidsgivere som nedbemanner:

- Romslig etterlønn uten støtte til omskolering og jobbsøkerstøtte kan være en bjørnetjeneste for medarbeideren din. Man bør pålegge å gi nedbemannede et outplacementprogram sammen med oppsigelsen, sier hun.

- Sluttpakke er ikke nok

Mange arbeidsgivere gir i dag frivillig jobbsøkerstøtte til folk på vei ut døren. Det holder ikke, ifølge Vigdis Lamberg.

- Sluttpakken kan fort bli en sovepute. Det er helt fjernt for de fleste hvor vanskelig det faktisk er å få ny jobb ved de tradisjonelle, gammeldagse jobbsøkermetodene. Mange har ikke engang søkt jobb tidligere. Dette må de lære seg på nytt - og da trenger de ofte profesjonell hjelp, sier hun.

Sjokket over at neste jobb ikke var kun et par telefoner i nettverket unna når ferien er over og det er på tide å få jobb igjen, er stort for mange.

Metodene som brukes i ansettelsesprosesser er ukjent. Man må gjennom tester og intense intervjurunder. Eksamenspapirer som var gull verdt for noen år siden er kanskje utdatert. Da er det lett å bli både frustrert og desperat.

- De som ikke har et støtteapparat i denne prosessen går ofte på en smell, sier Lamberg.

- Du søker ikke jobb, men selger kompetanse

Hun peker på at det bare er 20 prosent av jobbene som faktisk lyses ut. Derfor må aktive salgsmetoder tas i bruk for å komme ut av ledighetskøen.

- Det er man ikke forberedt på når man aldri har gått arbeidsledig før. Man søker ikke jobb lenger, man selger kompetanse. Sånn er arbeidslivet nå, understreker hun.

Takker du nei til jobbsøkerhjelp i forbindelse med sluttpakke, gjør du derfor noe veldig dumt, påpeker hun.

- Arbeidslivet har endret seg enormt de siste årene. «Gullklokka» er avleggs. I årene som kommer vil det bli mer og mer vanlig at arbeidstakere ikke bare må bytte jobb innimellom, men også bytte bransje. Det må man innstille seg på, sier Vigdis Lamberg.

- Ligg et lite hestehode foran

Hennes tips til jobbsøkere er å alltid ligge et lite hestehode foran andre søkere:

- Ta kontakt med potensielle arbeidsgivere, selv om bedriften ikke har noen utlyste stillinger. Selg inn kompetansen din, vis at du tar initiativ og er interessert. Ofte er det ikke mer som skal til før du blir tilbudt jobb, sier hun.

Også eier og partner Erik Falk Hansen i OG-S, som står bak omstillingsprogrammet DUJSK, tror mange som tar sluttpakke får et aldri så lite sjokk når de skal ut i arbeidsmarkedet igjen:

- Folk som fikk pakke i 2014 og 2015 var nok ikke så klar over at det kom til å bli så tøft å søke jobber, sier han: - Sluttpakken gjorde at jeg kunne oppfylle en drøm

Les flere saker i denne serien her:

- Sluttpakken gjorde at jeg kunne oppfylle en drøm  

Gikk kraftig ned i lønn for å unngå «naving» dnPlus

Unngå sluttpakkefellene: Spar én million dnPlus

Sluttpakken til Sigrid (30) skal brukes til å bygge buffer  

Gjør drømmeseilas for norske oljepenger  

- Når jeg ser folk jobbe med pc, så tenker jeg stakkars jævler (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert: