Tobias Hatløy gikk med en plan om å seile en runde rundt Nord-Atlanteren. Nedbemanningen i oljebransjen gjorde planen mulig for elektronikkingeniøren.
– Det var en god deal, sier 29-åringen fra Ulsteinvik.
Les mer om hva din aldersgruppe bør passe på: Unngå du sluttpakkefellene: Spar én million
Med lavkostbudsjett skal han drøye en seks måneders sluttpakke til ett års seilas langs det som seilere kaller «melkeruten».
– Sluttpakken brukte jeg til å betale ned båtlånet slik at jeg kunne dra på turen, sier han.
Risikoen
Sluttpakkesurferen Tobias Hatløy var ung, nyansatt og knapt varm i trøyen da oljekrisen var under oppseiling for vel ett år siden. I halvannet år hadde han jobbet som ingeniør i FMC på Kongsberg da nedbemanningen ble varslet. Det lå det i kortene at det var han som måtte ut. Hans første tanke var at nå ryker drømmeseilasen han hadde tenkt på i flere år.
– Jeg innså at jeg var i risikosonen, hvis noen mistet jobben så var det mest sannsynlig meg, sier Hatløy.
Når jobben ikke var så trygg som han først hadde forestilt seg, valgte han en alternativ plan.
I stedet for å risikere oppsigelse, valgte den unge ingeniøren å hoppe på en sluttpakke med seks måneders lønn. Utsiktene i jobbmarkedet var alt annet enn lyse. Til de aktuelle ingeniørjobbene var det 2–300 søkere.
Så viste det seg at det ble nettopp sluttpakken som skulle realisere drømmen.
Som en del av den nye planen tok han først ett år som friluftslærer på folkehøyskole for å være sikret arbeid en periode, Hatløy gikk inn en mer sparsommelig tilværelse og har skjært ned på unødvendige utgifter som Netflix og Spotify.
Drømmen
DN møter Tobias Hatløy mens han fortsatt ligger til kai med seilskuta «Nebukadnesar» på Lysaker utenfor Oslo. Før den store seilasen bruker han tiden til forberedelser. Hatløy skrur på kartplotteren som har fått smake saltvann. Satellittelefonen må prøves ut på båten av typen Hero 107.
Under dekk er ukulelen og long boards forsvarlig sikret for havkrysning. 29-åringen har lagt opp en rute der det blir mulig å utfolde seg på surfing, klatring og skiturer på Grønland. Underveis skal venner mønstre av og på.
– Jeg har dame, men det er jeg som styrer showet, sier han.
Mot slutten av seilasen vil han starte jobbsøkingen fra seilbåten.
Muligheten
Leder for Nito-advokaten Erlend Aarsand mener det er lurt å bruke sluttpakkeperioden godt.
– Man bør ikke hvile for lenge på sluttpakken. Det gjelder å komme seg raskt ut i markedet.
Han synes det er dumt at det ofte er yngre medarbeidere som forsvinner i sluttpakkerundene.
– Flere av de store selskapene innen leverandørindustrien har mistet flere årskull. Hvis det bare går utover nyansatte, kan det være uheldig.
Tobias Hatløy håper at det gjennom karrierevalget med sluttpakken vil åpne seg muligheter til en mer praktisk rettet ingeniørjobb.
– Skrivebordstilnærmingen er ikke noe for meg. Da vil jeg heller se hvordan ting funker, sier 29-åringen som liker å skru i seilbåten.
I månedene etter at han forlot ingeniørjobben har han tenkt nøyere gjennom hva han vil bruke tiden til.
– Jeg vil ikke bruke hele livet mitt til å forbedre ett kretskort eller å jobbe i Excel.
Her er reiseruten der Tobias skal kite, dykke, surfe og stå på ski:
Les flere karrieresaker:
Betaler 400.000 kroner for sommerskole - av egen lomme
Arild Hoksnes (59): - Jeg må være «best oppdatert i verden»
- Jeg regnet med at det ville komme en oppsigelse
Anbefalt av DNtv:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.