I 1996 startet Trine Tryggestad som trainee i Storebrand. I 20 år jobbet hun hos samme arbeidsgiver, i ulike stillinger innen kommunikasjon og markedsføring. Men 1. juli i år var det slutt.
- Storebrand har som mange andre selskaper vært gjennom store nedbemanninger og omorganiseringer, og denne gangen var det min avdeling - markedsavdelingen - som ble rammet. Stillingen jeg hadde forsvant fra organisasjonskartet - og jeg takket ja til en sluttpakke, forteller hun.
Å miste jobben er aldri lett, men Trine valgte å se positivt på situasjonen. Noen år tidligere hadde hun tatt en utdanning i mat og helse, som hun ennå ikke hadde fått brukt. Nå var tiden inne.
Blir heltidsstudent igjen
- Å ta sluttpakke gir mulighet til å gjøre en endring og gå nye veier. Selv har jeg lenge vært interessert i mat, kultur, helse og ernæring, og nå ønsker jeg å jobbe med formidling i forhold til dette, sier hun.
Denne uken starter hun å jobbe på frivillig basis som nettjournalist for Geitmyra matkultursenter. Og om få uker tar hun fatt på et ettårig pedagogikkstudium på heltid ved Høyskolen i Vestfold/Buskerud.
- Jeg gleder meg til å bli student igjen i en alder av 45 år. Jeg har jo i alle år jobbet i forsikringsbransjen, og derfor trenger jeg påfyll av ny kunnskap og kompetanse for å endre kurs. Det er det jeg ønsker, sier Trine Tryggestad.
Fikk karrierehjelp - kom på rett vei
I forbindelse med sluttpakken fikk hun også profesjonell karriererådgivning og samtaler med en coach. Dette førte henne gjennom en grundig bevisstgjøringsprosess.
- Jeg fant ut at jeg passer til en jobb som har med undervisning og formidling å gjøre. Å gå i denne retningen føles riktig for meg. Å jobbe frivillig ved siden av studiene gir meg ikke lønn, likevel ser jeg på det som en verdifull mulighet til å utvikle kompetanse og få tilgang til et nettverk som kan åpne opp for nye muligheter til min neste karriere. Sluttpakken gir meg mulighet og tid til å tenke gjennom hva jeg virkelig vil, sier hun.
- Jeg kommer til å holde øynene åpne for nye interessante jobber også under studietiden, men jeg har tid til å tenke meg godt om og ta bevisste valg. Målet er å bruke sluttpakken fornuftig og få den til å vare frem til jeg avslutter studiene neste vår, slik at jeg ikke føler meg tvunget til å ta en jobb jeg ikke ønsker, legger hun til.
Hun har sett flere rundt seg bytte bransje og velger å søke seg mot læreryrket. Det virker spennende, medgir hun. Men fortsatt vet hun ikke helt hva slags jobb som blir hennes neste.
Samtidig som hun utforsker læreryrket, ser hun også etter muligheter til å jobbe med formidling i virksomheter som driver innenfor interesseområdene hennes.
- Jeg tror flere og flere kommer til å måtte bytte bransje i løpet av karrieren i fremtiden. Arbeidslivet er i endring, og det er tøffe tider. Yrker forsvinner og andre yrker er i vekst. Jeg er 45 år med familie og barn, og er selvfølgelig opptatt av trygghet. For meg var det viktig å tenke gjennom hvor jeg ser meg selv om ti år. Læreryrket er i alle fall et yrke som ikke kommer til å forsvinne. Det er et attraktivt yrke på mange måter, sier hun.
- Mye å tenke gjennom
Eier og partner Erik Falk Hansen i OG-S, som står bak omstillingsprogrammet DUJSK, sier til DN at det er ideelt å ta sluttpakke for dem som faktisk ønsker seg en lengre periode uten arbeid.
- Folk må være forberedt på at det kan bli hardt å få seg jobb med én gang man slutter i den gamle. Har man økonomi eller «nerver» til å gå uten jobb en stund, kan en sluttpakke være en god idé. Man må også se på det økonomiske: Kan man klare seg uten jobb selv etter at pengene fra sluttpakken er brukt opp? Dette må man tenke nøye gjennom, sier han.
Les flere saker i denne serien her:
- Plutselig er sluttpakken brukt opp. Da kommer sjokket
- Sluttpakken gjorde at jeg kunne oppfylle en drøm
Gikk kraftig ned i lønn for å unngå «naving»
Unngå sluttpakkefellene: Spar én million
Sluttpakken til Sigrid (30) skal brukes til å bygge buffer
Gjør drømmeseilas for norske oljepenger
- Når jeg ser folk jobbe med pc, så tenker jeg stakkars jævler
Anbefalt fra DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.