Italienske Alessandra Cocca og venninnen Zuzana jobbet for Ryanair ved Moss Lufthavn Rygge. Cocca begynte i jobben 6. april i fjor.
Ti måneder senere ble hun oppsagt. Ifølge stevningen skjedde det etter en episode der hun varslet om at det luktet alkohol av kabinsjefen, og hvor denne svarte med å levere en rapport der hun hevdet at Cocca ikke klarte å bruke høyttaleranlegget i flyet.
NTB møter Cocca og hennes tidligere Ryanair-kollega Zuzana hos Parat. De to beskriver et fryktregime, der hyppige rapporteringer inngår.
– Ansatte har ingen rettigheter. Mange starter i jobben med gjeld til selskapet etter å ha gått på obligatorisk kurs. Jeg forteller min historie og jeg går til retten mot selskapet fordi jeg mener at Norge ikke kan tillate at folk jobber under slike forhold, sier Cocca til NTB.
Har du tips i denne saken? Kontakt journalist Cecilie Langum Becker her.
Forberedt på trusler
Begge er forberedt på at Ryanair kan komme til å svare med trusler om søksmål i forsøk på å presse dem til taushet. Selskapets pålegg om absolutt taushetsplikt er kombinert med klar beskjed om mulig erstatningssøksmål.
– Du må gjerne kalle meg modig, men jeg er sikker på at jeg vil få bred støtte når historien blir kjent. Dessuten har jeg Parat i ryggen. Jeg føler meg trygg, sier Alessandra Cocca til NTB.
– Det er uansett for lettvint å hevde at det er frivillig. De fleste som jobber i kabinen i Ryanair er rekruttert fra de landene i Europa som er hardest rammet av krisen. For mange handler det om å overleve. Du tar hva som helst i håp om å få noe bedre, sier nestleder Vegard Einan i Parat.
De to står frem fordi de vil hjelpe andre, og sier jobben i Ryanair skal handle om å leve som andre og kunne brødfø en familie.
- På fire måneder gikk jeg ned ti kilo. I løpet av én dag hadde jeg bare råd til frokost og to poser med suppe som jeg hadde tatt med fra Slovakia til Norge, sier Zuzana til Dagens Næringsliv.
- Ryanair vil kjempe iherdig mot ethvert søksmål, enten det kommer fra Parat eller Alessandra Cocca, som for øvrig aldri har vært ansatt hos Ryanair, men Crewlink Ireland Ltd. Hun ble oppsagt på helt riktige vilkår, sier Ryanairs kommunikasjonssjef Robin Kiely til Dagens Næringsliv.
Les også på DN.no:
Én grunn til at du aldri igjen bør betale håndverkeren kontant
Utdrag fra vilkårene for kabinansatte
Generelt:
* Kontrakten gjelder for tre år. Den kan når som helst sies opp av arbeidsgiveren. Oppsigelsestid fra null dager og opp til to uker for dem med lengst ansiennitet. Prøvetiden er 12 måneder.
* Den ansatte trekkes 200 euro dersom han eller hun sier opp før det er gått 15 måneder. Dette kalles «administrative kostnader».
* Streik og deltakelse i markering ved arbeidskonflikt som går ut over servicen er oppsigelsesgrunn.
* Arbeidssted er Rygge, men flytting kan når som helst pålegges. Kostnadene må i så fall dekkes av den enkelte.
* Alt ved arbeidsforholdet er underlagt strenge taushetsbelagte regler. Brudd anses som grov tjenesteforsømmelse og er oppsigelsesgrunn. Rettslige krav følger.
Lønn:
* Timelønnen er 16,20 euro – ca. 122 kroner – per flytime. Ingen tillegg for arbeid i helger eller på helligdager. Årslønn tilsvarende ca. 115.000 kroner.
* Alt fravær, uansett grunn, trekkes i lønn.
* Den ansatte må være tilgjengelig på et visst antall «stand by»-vakter der vedkommende må kunne stille på jobb i løpet av en time. Ingen kompensasjon.
* Kursing blir holdt av Ryanair, betalt av den ansatte, og trekkes fra lønnen over de første seks månedene
* Lønnen utbetales av ulike bemanningsselskaper i Irland
* Prøvetid 12 måneder, ingen fravær fra jobben blir betalt i denne perioden
* Kan bli oppsagt på dagen de tre første månedene
Trekk:
* Arbeidstaker må selv dekke kostnadene til ID-kort og uniform. Uniform-trekket er 30 euro i måneden i ett år.
* Selskapet har rett til å trekke den ansatte i lønn for blant annet manko i kassen etter ombordsalg, varesvinn, utestående parkeringsbilletter, kursavgift, uniform og ID-kort. Det presiseres at listen ikke er utfyllende.
* Dersom trekket skulle overstige lønnsutbetalingen, forfaller resten innen 14 dager. Deretter påløper gebyr, renter og eventuelle rettslige utgifter.
Sykdom:
* Ingen sykepenger fra arbeidsgiver.
* Egenmelding må fylles ut og leveres første fraværsdag med inngående beskrivelse av symptomer og plager
* Er du syk i mer enn tre dager kan Ryanair sende en lege hjem til deg
* Den ansatte kan pålegges å oppsøke lege som Ryanair har avtale med. All informasjon fra konsultasjonen tilhører selskapet.
Ferie og fri:
* 20 feriedager i året må avtales i god tid. Det presiseres at ferien når som helst kan inndras. Ubrukt ferie kan ikke overføres.
* Den ansatte kan pålegges å ta ut minimum fire ukers ubetalt permisjon for å møte selskapets behov for å nedbemanne i lavsesong.
* Ubetalt permisjon kan i tillegg innvilges etter søknad. Den kan når som helst inndras dersom selskapet har behov for at du likevel stiller på jobb. Dagens Næringsliv har fått innsyn i og sitter på kabinansattes arbeidskontrakter i Ryanair som gjelder for flertallet på Rygge. DN sitter også på en rekke arbeidsvilkår og lønnslipper.
Les også: Eks-flyvertinne saksøker Ryanair (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.