Norges kanskje mest profilerte aksjemegler gjennom tidene, som selv har bygget opp meglerhus fra grunnen av mer enn én gang de siste 25 årene, vet at finansfolk koster.

Nå reagerer Jan Petter Sissener på at Landsorganisasjonen (LO) er med på å drive meglerlønningene og bonuser i taket, gjennom sitt eierskap i meglerhuset Argo Securities. LO eier 10 prosent av Sparebank 1 Gruppen, som står bak Argo.

Meglerhuset har så langt i år har vært den hissigste aktøren i overgangsmarkedet for finansbransjefolk. Flerfoldige millioner kroner er pøst ut for å kapre ansatte fra andre meglerhus.

- Det er morsomt at de som har skreket høyest mot meglerlønningene og bonustak i alle år, er de som er med på å lede pakkegaloppen. Det virker noe spesielt, sier meglernestoren Jan Petter Sissener i investeringsselskapet Sissener AS til DN.no.

Møter seg selv i døren
LO har blant annet tidligere gått hardt ut mot eierne i selskaper med høye topplederlønninger, og mener en grådighetskultur har vokst frem de siste årene.

- Det er nedslående at eierne og deres representanter i bedriftsstyrene i våre største bedrifter ikke forstår at de bygger opp under en grådighetskultur, heter det i en pressemelding fra LO-sjef Roar Flåthen i 2009.

Nå sitter han selv som eier i et av landets mestbetalende meglerhus.

LO i praksis
Nestleder Tor Arne Solbakken i LO sitter i styret i Sparebank 1 Gruppen, som har gitt Sparebank 1-sjef Kirsten Idebøen fullmakten til å få fart på kapitalmarkedssatsningen.  

Overfor DN.no legger han ikke skjul på at LO lenge har ønsket seg et klarere regelverk for avlønning i meglerbransjen, og et enda strammere bonusregime. Han erkjenner imidlertid at det forskjell på teori og praksis.

- Når man ønsker å ta ut sin del av butikken som er i den sektoren, så må man følge med og være med det som gjelder der. Man har ikke mulighet til å delta i markedet, og så distansere seg fra de reglene som gjelder der, sier Solbakken til DN.no.

Han kjenner ikke mandatet som er gitt Argo Securities i detalj, men stiller seg bak satsningen.

- Vi har vært med å kjøpe dette selskapet, og sagt at vi ønsker å tjene penger på det. Da er jo noe av rammebetingelsen satt, sier Solbakken.  

- Venter at LO handler som man snakker
Finansminister Sigbjørn Johnsen ble under Stortingets behandling av finansmarkedsmeldingen torsdag utfordret med spørsmålet om LO driver dobbelmoral, og om dette var i tråd med rødgrønn politikk.

Johnsen hadde kun lest sakens overskrift før møtet og sa han ikke kjente bakgrunnen i detalj. Han var imidlertid klar på sin forventning til LO.

- Jeg vil legge til grunn at LO handler som man snakker, sa Johnsen.










Kilde: Argo Securities, DN.


Kilde: Sparebank 1 Gruppen

Rådyr vekst
Argo har hatt to heftige oppstartsår. Sterk vekst har gitt solide underskudd. Sparebankene har imidlertid bestemt seg for å kapre det som finnes av folk for å innta en ledende posisjon blant Norges største pengetrykkerhus.

Selskapet har måtte grave dypt i lommene for å sikre seg de skarpeste hodene, som lokkes med signeringsbonuser og klekkelige porsjoner av overskuddet gjennom eierskap, mot å binde seg til masten. I hvert fall for en periode.

Slikt koster. Ikke bare lønn og bonus. Folk må gjerne også løses ut fra aksjer og bonuser i meglerhusene man forlater. Dette kan fort beløpe seg til flere millioner kroner. Og i Argos tilfelle, nær 100 millioner kroner totalt, etter hva DN.no erfarer.

Skeptisk meglernestor
Jan Petter Sissener mener likevel at det å kjøpe seg folk ikke er noen garanti for suksess. Han peker på at utviklingen de siste årene har gjort at meglerhusene tjener mindre penger på tradisjonell aksjemegling, og at de store pengene ligger i kapitalinnhenting. Nøkkelen er som alltid å fremskaffe verdi som folk er villig til å betale for, ifølge ham. Han stiller spørsmål ved Argos evne på dette området.

- Hva er det Argo tror de har å bidra med, som ikke alle andre allerede har, spør Sissener retorisk.

 

Argo-topp Martin Hagen imøtegår skepsisen overfor DN.no. Han mener det var klart allerede for flere år siden at annenhåndsmarkedet for egenkapitalinstrumenter var krevende. Argo satser derfor tungt på analyse, ikke bare på aksjer, men også på makro, renter og råvarer.

Målsetningen er å bygge et komplett kapitalmarkedsmiljø innen derivater, rentepapirer og corporate-oppdrag. Innhenting av både gjeld og egenkapital blir like viktig, ifølge Hagen. Spesielt fremhever han meglerhusets garantikapasitet (underwriting) gjennom Sparebank 1-alliansen.

Et oppstartsår
Kjøpsraidet av erfarne finansfolk vil likefullt gjøre dype hugg i Argo Securities' regnskaper. Dermed tegner også 2011 til å bringe meglerhuset solid i minus. Lange oppsigelsestider for nyansatte, gjør at det først vil snu neste år, ifølge Argo-toppen som spår en milliard kroner i inntekter i 2014-2015. Han sier eierne stiller seg bak en bred satsning.

- Vi skal bygge opp et sentralt kompetansesmiljø i alliansen, som sammen med de øvrige markets-enhetene i alliansen vil utgjøre en slagkraftig enhet på nasjonalt nivå. Det er en krevende operasjon som inkluderer alt fra ombygging av lokaler til nødvendig kapital for å bære den økte aktiviteten, herunder rentepapiraktiviteter. I sum er det et høyt tall, sier Hagen til DN.no og fortsetter;

- Dette året blir et byggeår, og vi vil ha maskinen relativt klar for inngangen til 2012. Så får vi se hvordan vi klarer å bite fra oss.

Les også: Utleverer machobransje

Meglergaloppen. Her er alle som har blitt hanket inn av Argo Securities: