Det amerikanske utenriksdepartementet godkjente onsdag muligheten for å selge missiler av typen PAC-3 til det saudiarabiske forsvaret.

Det bekrefter Pentagon onsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

PAC-3-missilene vil koste 5,4 milliarder dollar, omtrent 44 milliarder kroner. De produseres av den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin

Saudi-Arabia ønsker å kjøpe missilene for å opprettholde den militære beskyttelsen av landets sørlige grense, som har vært preget av harde kamper som følge av krigen i Jemen. USA er involvert på saudiarabisk side i konflikten, og bidrar med logistikk og etterretning.

Øystein Noreng, professor emeritus ved Handelshøyskolen BI
Øystein Noreng, professor emeritus ved Handelshøyskolen BI (Foto: Gunnar Lier)

- Kjøper innflytelse

Dette er ikke første gang Saudi-Arabia har kjøpt våpen fra USA. Gode handelsrelasjoner mellom de to landene har gjort Saudi-Arabia til en storkunde av amerikanske våpenprodusenter i en årrekke. 

- Saudi-Arabia har brukt svært mye penger i det siste, blant annet på enorme våpenkjøp fra USA. Saudi-Arabia trenger ikke så mye våpen, de har eksempelvis flere jagerfly enn kompetente piloter per dags dato, men landet bruker våpenindustrien som sin USA-lobby. Landet kjøper ikke bare våpen, det kjøper innflytelse, sier professor emeritus Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI til DN.

Makteliten i Saudi-Arabia har lenge vært skeptiske til atomavtalen med Iran, og hvordan den kan påvirke maktforholdet i regionen. Noreng understreker at våpenkjøpene fra USA signaliserer at Saudi-Arabia finner det viktigere enn noen gang å opprettholde relasjoner med USA.

- Vi må også huske på at det er en god del privat kommisjon blant innflytelsesrike saudiarabere involvert her også, sier han.

Stor våpenimportør

Saudi-Arabia har i flere måneder vært i krig med jemenittiske Houthi-rebeller i Jemen.

Flere fremstøt for å få på plass en fredsavtale og innsette en overgangsregjering i landet har feilet, og tidlig denne uken ble den siste våpenhvilen i landet brutt.

I fjor brukte Saudi-Arabia omtrent 80 milliarder dollar på våpenimport, ifølge en rapport fra det svenske forskningsinstituttet SIPRI. Det tilsvarer 655 milliarder kroner etter dagens kurs, og omtrent ti prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Prins Mohammad bin Salman, er i begynnelsen av 30-årene, som gjør han til verdens yngste forsvarsminister. Han er sønn av den sittende kong Salman bin Abdulaziz (79). Før tronskiftet som fant sted tidligere i år var Mohammad bin Salman hoffsjef.

Les også på DN.no:

Gassgigant venter å kutte 6.000 ansatte

Shell ser nedbemanning på 6.500  

Se DNTV:

- Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil

- Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil
Slik høres det ut når AMG har tuklet med Mercedes-motoren.
03:15
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.