Telefoner med Windows Phone er på full fart inn i butikkhyllene og lommene til norske mobilbrukere. Hittil har det vært mest fokus på toppmodeller med store skjermer og imponerende spesifikasjon. Med Radar vil HTC gi massene en sjanse til å oppleve utfordreren Windows Phone også.

På Radaren
HTC markedsfører Radar med slagordet «Du har det på Radaren». Det siktes her til at telefonen skal gi brukeren full kontroll over sine sosiale nettverk på ett sted. Dette er funksjonalitet HTC har prioritert lenge, og er en av kjernefunksjonene i Windows Phone. Det er altså ikke snakk om en spesialprogramvare fra HTCs side. Likevel er det en god måte å bevisstgjøre nye kunder om styrkene i Windows Phone.

Brukeropplevelse
Microsoft tillater ikke all verdens tilpasning av Windows Phone fra produsenters og operatørers side. Derfor er programvaren på HTC Radar i grove trekk den samme som på andre Windows Phone-telefoner. Dette står i skarp kontrast til Android, hvor produsentene ikke bare konkurrerer om å ha de beste telefonene, men også den beste brukeropplevelsen.

HTC Radar er den hittil rimeligste Windows-telefonen vi tester, og derfor er det hyggelig å se at selv med moderate spesifikasjoner er dette er system som er utrolig kjapt i bruk. Bruken kjennetegnes av å være intuitiv, minimalistisk og kjapp. Men man mister ikke funksjonalitet av den grunn.

 

Microsoft har organisert informasjon i «hub-er» i stedet for adskilte apps. Det beste eksempelet er People-huben hvor man får alle oppdateringer fra sosiale nettverk i tillegg til kontaktinformasjon. Man trenger ikke å bruke en egen Facebook-app for å bruke Facebook på Windows Phone. Men mange vil nok laste ned appen likevel for å få alle funksjoner presentert på en kjent måte.

Hvor er navigasjonen?
En stor mangel i Windows Phone 7.5 er at det ikke er noe integrert kart med søkefunksjon i systemet. Brukere av Iphone og Android har vendt seg til å kunne bruke gps og søke i Google Maps når de leter etter en adresse eller bedrift.

Windows Phone har Bing Kart fra Microsoft, men i den norske versjonen er søkefunksjonen i kartet tatt bort. I praksis betyr dette at kart-appen i Windows Phone ikke er egnet til annet enn å vise deg hvor du er. Og det bør du jo har en viss kontroll på selv.

Man kan laste ned apps som gir denne funksjonaliteten, og selvsagt også kjøpe navigasjons-apper, men det skal ikke være nødvendig å legge ut penger for å søke i kart på en smarttelefon.

 

Smart på kontoret
E-post er en fryd å bruke på Windows Phone og HTC Radar. Det går veldig raskt å få opp e-postene og visningen er veldig lesevennlig. Støtten for Exchange er naturlig nok dyp og fullstendig i motsetning til Android, Symbian og Meego. Det er ingen støtte for etikettene som Gmail bruker, men dette er et lite savn for de fleste.

Nettleseren er ikke av de aller beste når det gjelder hurtighet, og det gjøres noen feil i måten sidene vises på sammenlignet med en pc-nettleser. I tillegg mangler den støtte for blant annet Flash. Foreløpig er det heller ikke mulig å laste ned Dolphin Browser eller Opera Mini / Mobile til Windows Phone, så man er låst til standardleseren.

Autotagging
I kameraet ligger en veldig sosial funksjon for rask tagging av kontakter. Skal man laste opp et bilde til Facebook prøver appen å identifisere ansikter automatisk og spørre hvem de tilhører. Så skal den lære seg hvem de forskjellige er så man kan spare et par sekunder på taggingsprosessen. Fiffig funksjon, men kanskje ikke så viktig for de fleste.

Kameraet tar gjennomsnittlig gode bilder og video. Skjermen er god å se film på, selv om den ikke er av de råeste på markedet. Lydkvaliteten er også god nok og ligger på gjennomsnittlig nivå.

Konklusjon
HTC Radar med Windows Phone er først og fremst et rimeligere alternativ til de dyrere Windows-telefonene som er kommet. Men den mister etter min mening ikke noe verdi av den grunn, siden systemet er så kjapt – og dessuten likt på alle telefoner. Det man må ofre er en større skjerm.

Det er ingenting særskilt å utsette på HTC Radar. Det er en rimelig inngangsbillett til Windows Phone 7.5, og kan bli en god kandidat til massedistribusjon i bedrifter som går for Windows-plattformen.

Se også disse testene: