Kvinnelige ingeniørstudenter forventer lavere lønn enn mannlige. Når de går ut i arbeidslivet får de nettopp det - lavere lønn enn menn.

- Det blir en selvoppfyllende profeti, sier Nitos visepresident Trude Skogesal.

Ingeniørfagforeningen Nito har spurt nesten 2000 ingeniørstudentene om deres forventninger til lønn. Svarene viser at allerede under studiene har jentene lavere lønnsforventninger enn guttene. 29,9 prosent av mannlige studenter forventer en årslønn på 500.000 kroner. Bare 15,9 prosent av de kvinnelige ingeniørstudentene forventer det samme.

Lønnsstatistikken viser at de fikk rett. Startlønnen er i snitt 490 353 kroner i årslønn for menn og 473 003 kroner for kvinner.

Første lønn viktigst

- Kvinner er nok mer ydmyke og forsiktige enn menn. De regner med at arbeidsgiveren gir dem riktig lønn, eller at lønna skal ordne seg på sikt når de får vist hva de duger til, sier Skogesal.

Trude Skogesal, visepresident i Nito. (Foto; Ingrid Styrkestad, Nito)
Trude Skogesal, visepresident i Nito. (Foto; Ingrid Styrkestad, Nito)
Men Skogesal mener at det er en dårlig idé, for om ikke kvinnene starter karrieren med en god begynnerlønn, blir de hengende etter. Lønnstillegg gis ofte i prosent, og kommer på toppen av tidligere jobb. Det betyr at hvis utgangspunktet er ulik lønn mellom en kvinne og mann, vil forskjellene bare øke på sikt.

- Den første lønnen blir hengende ved deg, med mindre du bytter jobb.

- Spør hva menn tjener!

- Det vil alltid være noen arbeidsgivere som prøver seg. Men hvis du spør om du får samme lønn som en nyansatt mann med samme utdanning, vil de nok svare deg, sier Skogesal.

Hun tror kvinnene kan lære av menn - som sier de har større tro på egen kompetanse og er flinkere til å gi uttrykk for det både på jobbintervju og i lønnssamtaler.

- Men ikke kopier guttene. Vær deg selv! Jentene må tenke mer proaktivt i forhold til lønn. De må være seg sin verdi bevisst, og innstille seg på lik lønn for lik innsats.

- Kvinner er for forsiktige

Forhandlingssjef i Negotia Nina Møglestue er ikke overrasket over at kvinner forventer mindre lønn, og ender opp med nettopp det.

- Det er vanskelig å si noe om hvorfor det er sånn. Lønn er en forhandlingssak, og jeg tror mye handler om tro påegen kompetanse og markedsverdi. Kvinner trenger mer selvtillit ogtro på at de sitter med gode forhandlingskort, sier hun

Hun mener kvinner er for forsiktige.

- Når du vurderes til en jobb opererer du i et marked og konkurrerer med andre søkere. Dublir en vare hvor arbeidskraften og kompetansen din har en prisarbeidsgiver må betale for. Den varen må du må selge til riktigpris, sier hun.

I et vanskeligere arbeidsmarked tror hun at jobbsøkere blir mer forsiktige med å stille krav.

Møglestue viser til at likestillingsloven pålegger arbeidsgiver å rette opp lønnen, dersom lønnsforskjell ikke kan forklares med annet enn kjønn.

Her ligger bevisbyrden på arbeidsgiveren, som må kunne bevise at det er andre forhold som ligger til grunn for lønnsforskjellen.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Fersk rapport: - Det er lite olje igjen

Ny bølge av Brexit-uro: - Det er så mørkt som det aldri har vært før

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.