- Så langt har det ikke vært noe framdrift i meklingen, vi er omtrent ved start fortsatt. Nå som vi bare har fire dager på oss, vil arbeidsgiverne få et press på seg. Mitt håp er at riksmekleren klarer å få til en løsning som begge parter kan leve med, sier leder Arve Bakke i Fellesforbundet.
Rundt 29.000 arbeidstakere i rundt 800 bedrifter landet rundt legger ned arbeidet om den tvungne meklingen ikke fører til enighet.
Det var ventet at meklingen ville bli brutt i løpet av denne uka. Riksmekler Kari Gjesteby antydet selv at slutten på uka ville bli den avgjørende perioden for å komme i havn da meklingen startet 29. mars.
Avstand mellom partene
Gjesteby konstaterte allerede da at det er betydelig avstand mellom partene. Det skyldes delvis at det er enighet på begge sider av bordet om et moderat oppgjør i år av hensyn til den konkurranseutsatte industrien. Men det arbeidstakerne ikke ber om i kroner og øre, forsøker de å få i form av innrømmelser av mer prinsipiell art.
Et av de vanskeligste temaene i årets frontfagsoppgjør er innføring av permisjon med lønn ved ektefelles fødsel. Fellesforbundet krever også større medbestemmelse over vikarbruk, for å sikre innleide arbeidstakere lønns- og arbeidsvilkår på linje med de fast ansatte i innleiebedriften.
Ifølge Bakke var bevegelsene fra arbeidstakersiden så minimale at «det var nødvendig å bryte nå» for å presse fram en tilnærming.
- Ingen kommentar
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri vil ikke svare på Bakkes beskyldninger om mangelfull framdrift i meklingen eller på andre måter gå inn i årsaken til bruddet tirsdag.
- Jeg konstaterer at vi nå er inne i den fasen av frontfagsoppgjøret der vi har fire dager på oss til å unngå streik, sier han til NTB.
Fellesforbundet har sendt ut varsel om plassfratredelse for sine medlemmer innen de tradisjonelle jern- og metallfagene, som skipsverft, offshorebedrifter og verksteder, samt elektronikkbedrifter, tekstil- og konfeksjonsbedrifter og kabelleverandøren Nexan, tidligere Standard Telefon- og Kabelfabrikk.
Meklingen i årets frontfagoppgjør må med andre ord være avsluttet lørdag 14. april ved midnatt. Blir det ikke enighet om en avtale innen denne fristen, ender meklingen i streik.
Les også:
Brudd i frontfagoppgjøret
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.