- Vi har kommet et stykke på vei, men vi er ikke ferdige. Partene har kommet litt nærmere hverandre på enkelte punkter, og har fortsatt igjen en del punkter å arbeide med, sa riksmekler Nils Dalseide da han møtte pressen i morges klokken ni.
Han har fortsatt ikke lagt frem noen skisse til løsning. Det er først når - og hvis - han legger frem en skisse, at en løsning er nær.
Pensjon er punkt hvor partene har stått langt fra hverandre, men etter det DN forstår, skal de nå ha funnet en løsning her.
Fellesforbundet har krevd å få tjenestepensjon inn i tariffavtalen, og at det opprettes felles pensjonskasser der arbeidstagerne også har innflytelse. Kravet har i utgangspunktet ingen økonomiske konsekvenser for bedriftene, men arbeidsgiversiden, og spesielt NHO-sjef Kristin Skogen Lund, har blankt avvist tariffesting.
Det er den økonomiske rammen, både størrelsen og fordelingen, som nå skal være det vanskeligste punktet. Fellesforbundet har krevd at alle medlemmer skal opprettholde sin kjøpekraft, noe som innebærer at alle må få en lønnsøkning på rundt 2,5 prosent på årsbasis. I tillegg krever arbeidstagerne at de lavest lønte må løftes, og dermed få høyere tillegg. Norsk Industri har sagt at resultatet må ende under tre prosent. Lønnsinivået for industriarbeidere ligger allerede 1,2 prosent over gjennomsnittslønnen ifjor, som følge av tillegg som ble gitt ifjor. Dette lønnsoverhenget regnes inn når de beregner den økonomiske rammen. Partene må og gjøre anslag på hvor store de lokale tilleggene blir, og regne dette inn. Tidligere år har denne glidningen ligget rundt 1,8 prosent. Hvis glidningen blir like høy i år, er det dermed ikke rom for sentrale tillegg dersom resultatet skal ende under tre prosent.
Det er imidlertid ikke gitt at glidningen blir like høy som tidligere. At begge parter har signalisert ønske om moderasjon, kan tilsi at de legger inn en lavere forventet glidning.
Meglingen i lønnsoppgjøret i industrien pågår nå drøyt ti timer på overtid, etter at fristen gikk ut ved midnatt. Det er LOs Fellesforbundet og NHOs Norsk Industri som forhandler om industrioverenskomsten, og resultatet av forhandlingene i frontfaget vil legge rammer for de påfølgende oppgjørene.
Hvis det skulle bli brudd, går drøyt 9000 medlemmer i LOs Fellesforbundet umiddelbart ut i streik. I tillegg følger trolig 2000 medlemmer i YS-forbundet Parat etter.
Fellesforbundets streikeuttak er vesentlig lavere enn vanlig, og DN vet at dette er del av en strategi for å kunne holde en streik gående lenge uten at regjeringen griper inn og stanser streiken ved tvungen lønnsnevnd.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.