Partene i lærerkonflikten - Utdanningsforbundet og KS - møttes mandag hos Riksmekleren for å undersøke om det var fortsatt grunnlag for å snakke sammen. Møtet ble avsluttet sent mandag kveld.
Les også: KS sprekker i lærerkonflikten
- Møtet ble avsluttet. Vi konkluderte med at det er grunnlag for å sette i gang noen prosesser. Det blir opprettet dialog mellom partene. Det er det eneste jeg kan si nå, opplyste Utdanningsforbundets forhandlingsleder Ragnhild Lied til NTB klokken 23.50 mandag kveld.
Hun ønsket mandag kveld ikke å utdype mer hva hun legger i begrepet «prosesser».
Nye møter
Riksmekleren er imidlertid noe mer konkret i sin beskrivelse av møtet.
- Det var en konstruktiv dialog som gir grunnlag for videre samtaler. De spørsmål som meklingssaken reiser er kompliserte, og det er tidkrevende å behandle dem på en forsvarlig måte, opplyser Riksmekleren.
Parten og meklerne ble derfor mandag kveld enige om at de skal møtes på nytt.
- Meklerne og partene er enige om at det er hensiktsmessig å benytte tirsdag og onsdag til særmøter mellom meklerne og partene etter behov, og til eventuell kontakt mellom partene og interne overlegninger hos partene, opplyser Riksmekleren.
Partene er også enige om å holde neste fellesmøte torsdag klokken 10.
Les også: Dette krangler de om
KS har nøkkelen
Utdanningsforbundets motart, KS, representerer kommunene som arbeidsgiver. KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes var mandag kveld ordknapp da han uttalte seg til NTB.
- Dette er ikke over, sa Sundnes.
Det er antatt at Sundnes sitter med det som trolig er nøkkelen til en løsning: Et nytt og betydelig revidert tilbud om arbeidstidsavtale for lærerne. Møtevirksomheten mandag kveld foregikk «i alle former».
Opptrapping
KS og Utdanningsforbundet ble mandag 26. mai enige om en ny arbeidstidsavtale for lærerne. Men mesteparten av medlemmene i Utdanningsforbundet sa nei til avtalen i uravstemningen før sommeren. Dermed tok Utdanningsforbundet ut 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen i streik 1. juli. Dette var riktig symbolsk, siden uttaket skjedde i sommerferien.
Utdanningsforbundet trappet opp streiken mandag denne uken med 5.500 lærere i ungdomsskoler og videregående skoler. Noen skoler starter opp onsdag og torsdag denne uken, men de aller fleste steder er det ikke skolestart før mandag i neste uke. Det er dermed fortsatt ingen elever som er rammet av streiken.
De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesforbund (MF) sa nei til Riksmeklerens skisse allerede i mai, og har tatt ut noen av sine medlemmer i streik. de varsler også opptrapping ved skolestart.
I Oslo blir det uansett ingen lærerstreik siden byen er et eget tariffområde, og lærerne har stemt ja til sin forhandlede avtale.
Les også:
Verdens mest futuristiske flyplasser
Chilensk laks inntar det russiske markedet
Danket ut direktørkollega (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.