- Når oljeprisen har falt så kraftig, som er et kraftig negativt sjokk mot norsk økonomi, ser vi egentlig at norsk økonomi fungerer veldig godt, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.
Mandag ettermiddag hadde partene i lønnsoppgjøret i frontfaget (industrien) tatt en lilten pause i forhandlingene for å høre eksperten på norsk arbeidsliv innlede om frontfagets rolle i lønnsdannelsen. Holden har ledet flere utvalg om nettopp lønnsdannelse.
Forhandlingsutvalgene i Norsk Industi og Fellesforbundet fikk høre om at oljelandet Norge har klart seg oppsiktsvekkende godt til tross for at oljeprisen har falt kraftig det siste halvannet året, og at partene i arbeidslivet har deler av æren for nettopp det.
- Nesten ufattelig
- Egentlig er det nesten ufattelig at Norge, som er et lite land i verden og fullstendig avhengig av omverdenen, er så robust overfor ulike typer sjokk, sier Holden.
Han peker på at arbeidsledigheten riktig nok har økt, men at den fortsatt er lav sammenlignet med andre land.
Ifølge Holden er det tre faktorer som forklarer at det ikke har gått verre.
- At vi har spart penger på oljefondet, så politikerne ikke trenger å stramme inn selv om oljeinntektene nå faller
- At vi har en flytende kronekurs, som har svekket seg kraftig siden oljeprisen begynte å falle
- At partene i arbeidslivet sørger for en lønnsfastsettelse som fungerer godt
Det partene i arbeidslivet har bidratt med, er lønnsmoderasjon, som igjen har bidratt til bedre konkurranseevne, ifølge Holden.
Han vokter seg vel for å si noe om utfallet av det pågående lønnsoppgjøret, men viser til at lønnsveksten ifjor ble moderat. Lønnsveksten i 2015 endte på 2,7 prosent.
- 2,7 prosent er betydelig lavere enn det man kan regne som normalnivå. Vi hadde behov for bedre konkurranseevne, og måten å få det, er en moderat lønnsvekst, sier Holden.
Kronekursen bestemmer
I oppgjøret som nå er igang har LO, med Fellesforbundet i spissen, krevd at kjøpekraften skal opprettholdes. Det vil innebære en lønnsvekst minst på linje med prisveksten, som er anslått til 2,5 prosent. NHO, med Norsk Industri i spissen, har på sin side en posisjon om at oppgjøret må bli "ytterst moderat", og sjefen i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, har uttalt at han gjerne vil se ett-tallet. Det vil i såfall bety en lønnsvekst under to prosent og nedgang i kjøpekraft.
Holden understreker at det først og fremst er kronekursen, og ikke lav lønnsvekst i seg selv, som kan bedre konkurranseevnen.
Dermed er ikke målet nødvendigvis å få lønnsveksten ned på linje med konkurrentlandene. Men lav lønnsvekst vil påvirke kronekursen og dermed ha betydning på den måten, ifølge Holden.
- Det er kronekursen som først og fremst bestemmer konkurranseevnen. Men veldig mye erfaring viser at lønnsveksten er viktig for kronekursen Moderat lønnsvekst gir lav prisvekst og lav rente. Og lav rente bidrar til svakere krone og bedre konkurranseevne, sier Holden.
Neppe mange nye jobber
Selv om kronekursen har svekket seg betydelig, mener Holden det er begrenset hvor mye partene kan regne med at det vil bety for sysselsettingen i nærmeste fremtid.
- Effekten av bedre konkurranseevne på norsk økonomi er nok begrenset på kort sikt, fordi vi har såpass liten konkurranseutsatt sektor at selv om den vokser, er det ikke så mange nye jobber som kommer der. Og mye av konkurranseutsatt sektor er veldig kapitalintensiv, sier han.
Fellesforbundet og Norsk Industri fortsetter lønnsforhandlingene tirsdag morgen. Det er ventet at Fellesforbundet vil bryte forhandlingene i løpet av uken. Deretter følger to uker med mekling, med innspurt natt til 3. april.
Se på DNtv: Gamlehjem? Glem det. "Babyboomerne" vil bo i kollektiv
Les også:
Rogalendinger sliter med boliglånet
Oljeserviceselskap sier opp flere i Stavanger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.