I løpet av to år har løperen fra Tromsø gått fra Fløyas førstedivisjonslag i fotball til løpsseier i en tropisk storm i Hong Kong og triumfert foran fanatiske tilskuere i Baskerland.

21-åringen fra Tromsø har kommet fra det store intet og blitt en av dem som setter standarden i de røffe fjelløpene verden rundt.

– Man må bevege seg etter terrenget. Det er ikke slik at det er rullet ut en matte for deg. Man må tilpasse seg naturen og det liker jeg, sier Kaspersen.

I byen omgitt av tinder og spisse egger har nettopp fjellene blitt hennes arena.

– Det er mer lidenskap i det, lidenskap for naturen og fjellene. Det handler mer om opplevelsene man får i fjellet og under løpet, enn det tidspresset som ofte kan være i gateløp, sier Kaspersen.

Hyllet med stjerne

Yngvild Kaspersen befestet posisjonen som et av de nye stjerneskuddene i skyrunning med seieren i det prestisjetunge løpet Zegama i mai.
Yngvild Kaspersen befestet posisjonen som et av de nye stjerneskuddene i skyrunning med seieren i det prestisjetunge løpet Zegama i mai. (Foto: ©Jordi Saragossa - www.facebook)
Oppover de bratte bakkene mot Vettakollen i Oslo, der hun er på oppdrag noen dager, går det i lette steg selv om konkurransen på over fire mil i Nord-Spania noen dager tidligere sitter i bena. Etter verdenscupløpet Zegama Aizkorri sto hun sammen med herrestjernen Kilian Jornet på toppen av pallen. Triumfen befestet henne som det kanskje mest spennende nye navnet i verden i skyrunning.

– Det er vill stemning og et veldig spesielt løp. Det er en drøm å vinne Zegama og ikke noe jeg hadde forventet, sier Kaspersen som først deltok internasjonalt siste halvdelen av sesongen ifjor.

Fra hun deltok i sitt første fjelløp og bare hadde noen få menn foran seg på sin distanse i Tromsø Skyrace for under to år siden, har ting skjedd fort.

Mont Blanc Marathon, som hun bare hadde meldt seg på sammen med noen venner, førte til at livet endret seg ifjor. Seieren på 23-kilometeren gjorde at Salomon, den store sportsaktøren, fattet interesse for den totalt ukjente norske løperen.

– Da de tok kontakt så tenkte jeg: Hva skjer nå? Det er så uvirkelig. Jeg tenker veldig ofte på hvor takknemlig jeg er for at det har skjedd. Jeg tar det ikke for gitt i det hele tatt, sier Kaspersen som nå er blitt en del av det franske sportsmerkets internasjonale løpelag.

Lei av fotball

Siden barndommen hadde hun vært en talentfull fotballspiller. Hun fikk flere landskamper for Norges J19-lag, men motivasjonen manglet med ballen i bena.

Yngvild Kaspersen var lei av fotball og ville satse på løping. Men det var fjellet og løpingen der som ble hennes arena etter kort tid.
Yngvild Kaspersen var lei av fotball og ville satse på løping. Men det var fjellet og løpingen der som ble hennes arena etter kort tid.
– Jeg var egentlig litt lei av å spille fotball og ville utfordre meg på andre områder. Og jeg var tiltrukket av en idrett der man må jobbe med seg selv, sin egen fysikk og mentalitet, der man ikke var avhengig av lagspillerne sine, sier Kaspersen.

En epost til Tromsø Løpeklubb ble starten. Allerede på den første treningen, som var et testløp, skjønte laglederne at dette nok var et talent helt utenom det vanlige.

– Det er mange som kommer på trening og løper altfor hardt og vi trodde også hun gjorde det, for hun hang med de beste med en gang, sier Sverre Benjaminsen som var leder i løpeklubben.

Han er også en av personene bak Tromsø Skyrace, som nå er blitt en del av verdenscupserien i skyrunning. Han har sett hvilket naturtalent Kaspersen er på treningsturer i fjellet med de fremste profilene i verden:

– Når hun følger Emelie Forsberg, som er regnet som verdens beste, ganske lett, da er det mye talent der. Jeg ser hvor lett hun beveger seg, spesielt nedover. Der er det ikke mange som følger henne. Når hun som 21-åring vinner lange løp der man gjerne burde ha løpt i ti år først, før man kommer til sin rett, har hun gjort mye riktig.

Sammenlignes med ener

Franskmannen Greg Vollet så umiddelbart potensialet til Kaspersen i Chamonix. Men også teamsjefen i løpelaget til utstyrsgiganten Salomon er overrasket over utviklingen til løperen han på direkten slapp inn i stallen. Vollet sammenligner Kaspersen med den svenske løperen Emelie Forsberg som har dominert fjelløpingen gjennom flere år, sammen med sin spanske samboer og sportens ubestridte stjerne Kilian Jornet.

– Da Emelie kom inn i fjelløpingen var hun også ukjent og ble veldig fort en stjerne og referanse for nivået i verden. Jeg ser den samme utviklingen hos Yngvild. Jeg vet at hun ønsker å prøve lengre løp, men hun er fortsatt veldig ung og jeg foretrekker å beskytte henne ved å pushe henne til å løpe kortere løp. Hun har bra fart så hun burde ikke miste den styrken, skriver Vollet i en mail til DN.

Han påpeker at Kaspersen på rekordtid har oppnådd en status som er få løpere forunt.

– Jeg ser frem til å se hva hun kan gjøre i Mount Marathon i Alaska eller på Sierre Zinal. Til nå har hun klart å skape noen fantastiske overraskelser. Men nå vet alle hvem hun er. Jeg håper at hun vil klare å håndtere den nye statusen som vil gi mer press, påpeker Vollet og peker mot to av de mest prestisjetunge løpene på begge sidene av Atlanterhavet.

Knuser klatrerekorder

Kilian Jornet har satt standarden i internasjonal fjelløping i en årrekke. Nå har han enda høyere mål der han forener alpinisme og løping:
Kilian Jornet har satt standarden i internasjonal fjelløping i en årrekke. Nå har han enda høyere mål der han forener alpinisme og løping: (Foto: Markus Berger)
For noen år tilbake hadde det internasjonale forbundet et møte med IOC i forhold til kravene som må til for olympiske idretter. Men i etterkant uttalte forbundet den gang at de ikke vil være en arenasport, men en idrett som beveger seg fritt i fjellet.

Og nå er utøvere i stadig større grad i ferd med å viske ut skillet mellom alpin fjellsport og løping. Først og fremst gjelder det den store løpestjernen Kilian Jornet, som blant annet følges av 600.000 personer på Facebook.

Spanske Jornet vant det som var å vinne i svært ung alder og er mannen som startet opp Tromsø Skyrace sammen med lokale ildsjeler.

Denne høsten skal han forsøke å sette fartsrekord opp og ned Mount Everest. Slike rekorder har han allerede satt på Nord-Amerikas høyeste topp Denali, Alpenes høyeste topp Mount Blanc og på den spisse klatretoppen Matterhorn i Sveits, der han hastet opp og ned på utrolige 2 timer og 52 minutter uten annet en løpetøy og joggesko.

– Jeg tror det er viktig å ha inspirasjonskilder å se opp til, og Kilian er helt klart et forbilde i sporten, sier Kaspersen.

 

Les også: Jakter samtlige kjempetopper i Alpene
 

Omsetningen av «tjukkasskoen» har doblet seg hvert år siden 2011

Vidar (29) gjør som stadig flere - bruker tusenvis av kroner på å ta fysiske tester dnPlus  

 

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Kan man komme i form på en elsykkel?
Episode 1: Formsjekk. DN skal følge Kim Finseth (31) gjennom ett år med trening på elsykkel. Målet er Birkebeinerrittet 2017.
03:32
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.