Maratonløpet fra foten av Mount Everest har tømt mange løpere for krefter. Men da Jamie Ross Mackenzie løp i mål, 5350 meter over havet, bare fortsatte han, i flere dager. For det endelige målet var ikke Everest Marathon, men Katmandu, 280 kilometer unna.
– Å løpe i tre dager skremmer meg ikke. Jeg har hatt fem jobber samtidig, og jeg har jobbet tre dager på rad. Det var horribelt, smiler Ross Mackenzie.
Det er tre uker siden han prøvde seg på den ekstreme løpeturen gjennom Everest Mailrun, den episke sherparuten i Himalaya, der kun tre personer tidligere har fått klokket inn en tid.
Ingen topputøver
49-åringen fra Skottland, som bor og jobber i Oslo, er mannen i gaten som likte å snøre på seg løpeskoene og gjerne løp lange turer i det skotske høylandet da han var gutt. Samtidig har han satt stor pris på utelivet. Det kunne bli mange sigaretter på en kveld hvis han var ute og tok seg noen pils.
– Jeg er ikke engang i nærheten av å være en topputøver, men det har skjedd et stort skifte i livsstilen min, sier Mackenzie i dag.
For 5–6 år siden begynte han å trene i høyden. Gradvis endret det hans perspektiv på livet. Han slengte seg kanskje med i en konkurranse nå og da før også, men hadde ikke noe seriøst forhold til dem. Men den 320 kilometer lange ruten sherpaene brukte til å frakte ut post fra ekspedisjoner på verdens høyeste fjell, har fanget ham. Og nå jakter han på rekorden.
– Da vi hørte om dette i 2013 lurte vi på om det i det hele tatt var fysisk mulig å gjennomføre, sier Mackenzie.
Tåler tynn luft
Da han var ferdig akklimatisert for sitt første forsøk, reagerte kroppen motsatt av det han hadde forventet. Han tålte den tynne luften bedre enn de fleste.
– Jeg kan ikke forklare det som skjedde, for jeg ble bare sterkere og sterkere. Jeg hadde ikke smerter, ingen kramper, ingen stivhet, ingenting. Jeg kunne fortsatt i en dag til, sier Mackenzie om løpingen som strakte seg over tre dager.
Da hadde han allerede vært gjennom en to uker lang akklimatiseringsperiode, der han tilpasset kroppen til løpingen opp mot høyder over 5000 meter over havet.
Han tok av ti kilo underveis, men da han var tilbake i Katmandu, var han frustrert. Skotøyet kollapset og fire mil før Katmandu var det slutt.
– Føttene var ødelagt. De var tungt tapet. Da jeg tok av tape underveis var det som om tåen hadde forandret seg til gummi. Toppen var splittet i to. Det var ikke kjøtt mer, de var så presset sammen, sier Mackenzie.
Føttene er fortsatt «rare» nå etter å ha kommet tilbake til Oslo etter utmattelsesprøven som varte i over 70 timer. Følelsen er borte i deler av dem og tre tånegler er alt som er igjen. Men planene er lagt for et nytt rekordforsøk på Everest Mailrun.
Årets eventyrer
Den kvinnelige verdensmesteren i ultraløp, Lizzie Hawker, som også er kåret til årets eventyrer av National Geographic, brukte 63 timer og åtte minutter på de 32 milene ned mot Katmandu, da hun forbedret sin egen rekord med ni timer.
– Stillheten og skjønnheten i tidlige morgener i de utrolige fjellene i øvre Khumbu. En mørk og regntung ankomst til forurensingen og kaoset i Katmandu. Det var lange strekker helt alene, beskrev Hawker etter rekordløpet ifølge Ultrarunning World.
– Alle tenker på løpet, men det handler om å komme til startlinjen og føle seg sterk og klar. Det er vanskelig i seg selv, med bare to uker til forberedelser. Mange føler seg syke. Av 120 løpere føler kanskje ti av utlendingene seg bra ved start, sier Mackenzie som forteller at flere løpere ble evakuert ned allerede før start på grunn av problemer med høyden.
Ikke som andre
Ved foten av Mount Everest har Mackenzie lagt merke til at han ikke sliter som mange andre.
– Jeg skjønner at det er noe merkelig ved det. Jeg vet ikke om det er genetisk eller ting jeg gjør, sier han.
Rekordforsøket startet som et veldedighetsprosjekt for å hjelpe jordskjelvofrene i Nepal etter katastrofen ifjor. Nærmere 10.000 dollar er samlet inn, og nå er flere lokale sponsorer klare til å støtte opp om et nytt rekordforsøk.
En skotsk dokumentarregissør har også tatt kontakt med løperen som jobber i oljeavisen Upstream.
Nå er drømmen ikke bare å ta rekorden, noe han mener skal være fullt mulig, men også å fullføre løpingen av Everest Mailrun begge veier, tilsammen 640 kilometer.
– Det er blitt en besettelse, sier Mackenzie.
Les også (DN+):
- På 45-årsdagen til kona ifjor, økte lånet vårt med nær 2,5 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.