Løping er ukomplisert sier de. For en to-åring ja, sier fysioterapeut, tidligere mellomdistanseløper og utviklingsansvarlig i Friidrettsforbundet, Veslemøy Hausken Sjöqvist. Sjöqvist råder nybegynnere eller de som har hatt opphold, til å sjekke om fysikken tåler belastningen før man snører på seg løpeskoene.
Fysioterapeut ved NIMI, Maren Stjernen, er enig. Hun viser til flere studier som viser at over 50 prosent av aktive løpere får skader i løpet av et år
Smertefri av styrke
-Bank i bordet over og under, jeg har ikke hatt vondt i forbindelse med løping siden jeg gjennomførte styrkeprogrammet smiler hun fornøyd. Sjöqvist har løpt smertefritt siden hun var syv. Det siste året før den første graviditeten begynte hun imidlertid å kjenne litt murringer. Hun tenkte det ville gå over etter en pause. Det gjorde det ikke. Etter barnefødslene gikk hun derfor til en kollega for å finne årsaken til løpesmertene.
- Jeg er sterkere i den ene setemuskelen enn den andre, som gjør at jeg kan få litt vondt på utsiden av kne og hofte når jeg løper, forteller Sjöqvist som gjennomgikk et styrkeprogram bestående av slynger og egen kroppsvekt. Hun mener hun snakker både for seg selv og andre når hun sier det gjelder å finne en balanse mellom for mye og for lite løping.
-Løper du for lite får du ikke nok trening til at du tåler den belastningen det innebærer, løper du for mye kan det bli for stor belastning, forklarer hun.
Ødeleggende for motivasjonen
Noen klarer å begynne å løpe uten spesielle tilpasninger, men et løpesett som ser eller føles veldig bra ut, behøver ikke holde like god kvalitet hele økten.
-Har du løpt en halvtime-45 minutter begynner det kanskje å sige litt ut her, sier hun og peker på hoftene.
-Da får man det man kaller collapsing style, slike svakheter utgjør en skaderisiko, sier hun og forklarer.
-Jeg er ikke tilhenger av å gjøre løping komplisert, men er det en ting som er knekkende for motivasjonen så er det treningsopphold som følge av skade.
Hvorfor prøver dere hele tiden å prente inn i hodene på oss at løping er så ukomplisert?
-Haha. Vi kan vel heller prøve prente inn i hodet på folk at det er en tålmodighetsprøve i starten. Det som for en to-åring er den mest naturlige ting i verden er ikke den mest naturlige ting i verden for oss som er 40. For Arne Næss var klatring kanskje det, fordi han sluttet aldri å klatre, men de fleste slutter litt og da byr det på utfordringer, sier hun.
Økning i tilfeller av belastningsskader
Løpetrenere og eksperter forsøker i beste hensikt å overbevise oss om at løping er en ukomplisert aktivitetsform. Skadestatistikken sier noe annet. NIMIs Maren Stjernen forteller at de i fjor merket en markant økning i tilfeller av plantar fasciitt, belastningsskader i hælen. For noen år siden var det tretthetsbrudd som dominerte skadestatistikken. Hun tror årsaken er at flere løper nå enn før, selve skadene vil hun ikke fastslå en spesifikk årsak til.
- Vi tenkte først at det hadde med skovalg å gjøre. Så tenkte vi det kunne knyttes til at det har blitt mer innendørsbaner, som innebærer for mye belastning på hardt og nytt underlag, men vi fant ingen spesiell årsak, sier Stjernen, som regner med en behandlingstid på alt fra to uker til ett år på slike skader.
-Det kommer an på når du oppdager det, hvis du behandler det tidlig kan du bli kvitt det raskt, hvis ikke kan du slite med det i flere måneder.
Mange opplever at smerten går over når de blir varme, er det et godt eller dårlig tegn?
-Det er et tegn på en overbelastning. Når man blir varm pumper blodet mer effektivt som gjør at kroppen blir smidigere, men etter å ha løpt en stund vil mange oppleve at det blir vondt igjen. Da ville jeg tatt en uke av med alternativ belasting som sykling eller svømming og så prøve igjen og se om smerten er borte. Er den ikke det, bør man søke hjelp, råder Stjernen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.