Det kommer nok ikke som noen overraskelse at den som trener mest blir best. Nå har det amerikanske løpemagasinet Runners World i samarbeid med løpeappen Run Keeper fått tilgang til  data fra 27.000 run keeper-brukere, som gir  ytterligere bevis på den oppfatningen.

Få kilometer utgjorde stor forskjell

Ved å følge brukernes treningsmønster i 16 uker, så  magasinet  på sammenhengen mellom mengden løping og anslagsvis sluttid på maraton. Reslutatene talte for mye trening.

De som løp mellom 60 og 70 kilometer i uken hadde 3.50.46 som antatt sluttid i maraton. Til sammenlikning, de som løp minst, 10 kilometer eller mindre i uken hadde en antatt maratontid på 5.12.12 , skriver Runners World. 

Bare noen få kilometer mer i uken utgjorde stor forskjell. De som løp mellom 10 og 20 kilometer i uken hadde en antatt maratontid på  4.45.46.

 

FORBEDRE TIDEN: Ved å øke med noen kilometer i uken kan du forbedre tiden betraktelig, i følge en analyse gjennomført av Run Keeper og Runners World. FOTO: Runners World
FORBEDRE TIDEN: Ved å øke med noen kilometer i uken kan du forbedre tiden betraktelig, i følge en analyse gjennomført av Run Keeper og Runners World. FOTO: Runners World
 

 

Mye intensiv trening kan gi sykdom

Fagsjef for utholdenhet ved Olympiatoppen, Espen Tønnessen er ikke overrasket over analysen.

-Forskning vi har gjennomført på verdensenere i langrenn, orientering og skiskyting de siste 10 årene bekrefter viktigheten av mye trening, sier Tønnessen og utdyper.

-For å klare det må mye av treningen være rolig. I løpet av disse årene har det blitt en sterk dokumentasjon på at verdensenere i typiske utholdenhetsidretter gjennomfører 100-150 intensive treningsøkter i året (85-95 % av HFmaks). Resten av treningsøktene gjennomføres på lav intensitet. I sum betyr det at 80 % av treningsøktene og 90 % av tiden gjennomføres på lav intensitet, froklarer Tønnessen.

Han advarer mot for mye intensitetstrening.

-Nyere forskning indikerer at mye intensiv trening kan gi seg utslag i mer sykdom. Utfordringen blir derfor å finne en balanse mellom rolig og intensiv trening og at treningen er tilpasset den individuelle tåleevnen, sier Tønnessen.

Dette er effekten av mye trening

Årsaken til at det er en god sammenheng mellom mye løping og gode tider er ikke overraskende mener Tønnessen.

-Den store utfordringen på maraton er å tåle å løpe 42kilometer på asfalt uten å få kramper i legger og lår. De fleste som løper maraton opplever ikke intensiteten som begrensende, og har følelsen av å holde igjen de første 25-30km. Det er fra dette tidspunktet maratonen starter, sier Tønnessen og lister opp effekten av mange trente kilometer.

1. Muskulaturen tåler alle slagene, og utnyttelsesgraden blir bedre (klarer å ligge nærmere VO2maks under løpet).

2. Teknikken blir bedre når man gjennomfører mange repetisjoner, hvilket fører til bedring av arbeidsøkonomien.

3. Mange timer trening, og spesielt på utrente, gir en god effekt på utvikling av aerob kapasitet.

4. Evnen til å forbrenne fett bedres, slik at man klarer å spare på karbohydratlagrene.

Delingen av brukerinformasjonen er gjort i henhold til  Run Keepers personvernserklæring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.