Midnatt natt til torsdag gikk den ordinære påmeldingsfristen ut for løpsarrangementet. Da DN pratet med styreleder for Oslo Maraton Nils Jostein Helland onsdag formiddag, var det påmeldt 19.500 løpere.
Men med utsikter til ok løpevær og påmeldinger til blant annet barneløpet, som nærmest utelukkende har skjedd på løpsdagen, regner han med at deltagerantallet vil ligge rundt fjorårets – på 22.000 løpere.
Dette antallet gjør Oslo Maraton til det nest største mosjonsarrangementet i Norge, bare slått av Holmenkollstafetten.
Potensial for å bli større
– Vi tror vi er veldig tett på deltagerantallet fra ifjor. Vi har unngått nedgangen man har sett i Birken på ski og sykkel. Jeg tror det har noe å gjøre med det enkle ved å løpe. Man trenger i prinsippet et par joggesko for å komme seg ut, sier Helland, som også er fungerende daglig leder for arrangørklubben SK Vidar og Oslo Maraton.
Han mener at løpsarrangementet har et enda større potensial. I Göteborg halvmaraton har arrangøren opplevd 60.000 påmeldinger til distansen. I Oslo budsjetterer arrangøren med 20.000 deltagere totalt, på alle distanser. Arrangementet hadde ifjor en omsetning på 23 millioner kroner. I 2014 genererte det inntekter på over 3 millioner kroner til Vidar.
– Ifjor gikk vi en million i underskudd, men det var mye på grunn av at vi investerte i arrangementet for å få det bedre og gjøre logistikken bedre. I år håper vi å være tilbake på plussiden og ha 1,5–2 millioner kroner i inntjening, sier Helland.
Relansert i 2004
Han var selv med å starte opp arrangementet på nytt i 2004 etter at grunnlaget for å arrangere løpet var borte på starten av 2000-tallet, da interessen var blitt svært lav.
Det første året stilte 1700 deltagere til start. På 12 år har deltagerantallet trettendoblet seg.
– Det har vært en eventyrlig utvikling. Det er rimelig svært for en idrettsklubb som Vidar, som eier arrangementet. For tolv år siden var det én politimotorsyklist som fulgte rundløypen i sentrum. Nå er det tallet 20. Pluss at vi også har 1300 funksjonærer, sier Helland, som opplyser at maratondistansen i år også har NM-status.
Han mener det er viktig at arrangementet avvikles på en lørdag, i motsetning til en del andre bymaraton – blant annet New York Marathon – som foregår på søndager.
– Vi har mange tilreisende, og det er en kjempefordel å ha det på lørdagen. Selv om det kanskje ikke er alle deler av handelsstanden som er like glad for det, sier Helland, som i år gjennomfører løpet i en noe endret trasé på grunn av byggearbeider i sentrum.
Dermed må blant annet deltagerne løpe Karl Johan i to retninger mellom Rosenkrantz’ gate og ned til Kongens gate. Men forskjellen i løpstid skal være liten.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.