Etter nær fem år med sammenhengende sterk vekst i norsk økonomi ser det ut til at veksten flater ut i første kvartal.

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Både bruttonasjonalprodukt (BNP) og husholdningenes forbruk viste en klart svakere utvikling enn de foregående kvartalene. Sesongjustert BNP i Fastlands-Norge økte med 0,2 prosent fra kvartalet før, mens makroøkonomer i følge Bloomberg News haddet ventet en vekst på 0,7 prosent.

Det fører til at sentralbanksjef Svein Gjedrem nå kan stå overfor et kraftig dilemma på neste rentemøte. Kombinasjonen av høy inflasjon og lav vekst er ingen enkel nøtt å knekke for Gjedrem.

Les også: - Verre for Gjedrem

Mindre moms
SSB skriver at en vesentlig årsak til den svake veksten er nedgang i merverdiavgift og andre særavgifter som betales inn til staten. Dette forklares med en nedgang i forbruket av avgiftstunge varer som elektrisitet og biler.

Samtidig var det fremdeles god vekst i sysselsettingen.

God fart i skip og oljeservice
Solid vekst i verkstedsindustrien og bygging av skip og oljeplattformer var en vesentlig bidragsyter til at bruttoproduktet i industri og bergverk gikk opp med 0,4 prosent sist kvartal. Det var samtidig svak utvikling i bergverksdrift og mange av industrinæringene.

Veksten i bygge- og anleggsvirksomheten er også i ferd med å flate ut. Den endte på 0,4 prosent og holdt seg på samme moderate nivå som gjennom andre halvår i fjor.

SSB kan også rapporterer om en nedgang i elektrisitetsproduksjonen for andre kvartal på rad.

Utflating i tjenester
Også mange tjenesteytende næringer, som de siste årene har vært vesentlige bidragsytere til økningen i BNP, ser ut å ha en utflating av produksjonsveksten.

I kvartalet var veksten i tjenestenæringene samlet sett på 0,5 prosent. Veksten i foretningsmessig tjenesteyting er fortsatt sterk, mens uroen i finansmarkedet bidro til at finansiell tjenesteyting gikk sammenlignet med kvartalet før.

SSB skriver i sin pressemelding at det er større usikkerhet i tallene enn normalt. Årsaken er at påsken var i første kvartal i 2008, mens den var i andre kvartal året før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.