Passasjerer kan bli nektet å ta med seg telefoner og annet elektronisk utstyr om bord på direktefly til USA dersom batteriet er dødt.
De nye reglene er blant tiltakene USAs flysikkerhetsmyndigheter varslet da de trappet opp sikkerheten tidligere i uka som følge av nye trusler.
Ved enkelte flyplasser som har direkteforbindelser til amerikanske destinasjoner, kan passasjerer bli bedt i sikkerhetskontroller om å slå på mobiltelefonen, nettbrettet eller laptopen. Dersom utstyret er tomt for strøm, vil det ikke kunne tas med om bord i flyet.
– Som reisefolk vet, så blir alle elektroniske apparater undersøkt av sikkerhetskontrollører. Under sikkerhetskontrollen, kan kontrollørene også komme til å be eierne om å slå på strømmen på enkelte apparater, blant dem mobiltelefoner, opplyser USA transportsikkerhetsdirektorat TSA på sine nettsider søndag.
– Strømløse innretninger vil ikke tillates om bord på flyet, tilføyes det.
Også laptoper
Bærbare datamaskiner er blant apparatene sikkerhetskontrollørene kan kreve at passasjerene må slå på, sier en kilde som kjenner saken, til nyhetsbyrået Reuters.
Amerikanske myndigheter frykter at mobiltelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner og annet elektronisk utstyr kan bli brukt som en bombe.
USA varslet allerede onsdag at sikkerhetstiltakene skulle skjerpes, men dette er første gang amerikanske myndigheter letter på sløret om hva det kan innebære for passasjerene i praksis.
Fra før er det kjent at smarttelefoner som Apples iPhone og Samsungs Galaxy vil bli gjenstand for ekstra sikkerhetssjekker på direkteflyginger til USA fra Europa, Midtøsten og Afrika.
Skosjekk
Flypassasjerer må også belage seg på en grundigere sjekk av sko i sikkerhetskontrollen.
Det var USAs sikkerhetsminister Jeh Johnson som sist uke instruerte TSA til å iverksette skjerpede sikkerhetstiltak ved enkelte flyplasser med direkte flyforbindelser til USA.
Det er ikke kjent hvilke flyplasser det gjelder, men det er meldt om at passasjerer på flyplasser blant annet i Storbritannia, Frankrike og Belgia opplever at telefonene deres gjennomgår en ekstra sjekk.
– Vi utveksler ferske og relevante opplysninger med våre utenlandske allierte, og vi konsulterer luftfartsindustrien, sa Johnson torsdag.
Les også: Alle F-35 jagerfly i USA holdes på bakken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.