Like etter klokken 22.00 tirsdag var SAS, Norwegian og Widerøes nettsider nede.
Også SAS' nettsider i Norge og Sverige hadde problemer i går, og har vært ute av drift i korte perioder onsdag morgen.
- Jeg kan bekrefte at SAS - som en rekke andre norske selskaper - ble utsatt for et DDoS-angrep som slo ut nettsidene våre i et par timer, sier kommunikasjonssjef Henrik Edstrøm i SAS.
DDoS-angrepene (se faktaboks) varte fra omtrent klokken 22:00 til litt over midnatt før det ble avverget.
Bekrefter angrep
Flyselskapet Norwegian bekrefter overfor DN at selskapets ble utsatt for et DDoS-angrep klokken 22 tirsdag.
- Jeg kan bekrefte at nettsidene våre var nede, og at både vi og en rekke andre selskaper opplevde problemer med nettsidene i går. Angrepet slo ut nettsidene i flere timer, og selskapets nettsider var nede frem til omtrent 00:30 etter midnatt, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til DN onsdag.
Bestillingsnettsiden Supersaver bekrefter også overfor DN onsdag at de ble truffet av samme angrep. Nettsidene var nede i en halvtimes tid tirsdag kveld.
- Sannsynligvis et angrep
Widerøes sider var nede i over 20 minutter tirsdag kveld.
– Årsaken er mest sannsynlig et DDoS-angrep. Både våre egne teknikere og vår leverandør jobber for å få sidene opp igjen, skriver kommunikasjonsjdirektør Richard Kongsteien i Widerøe i en SMS.
Massive angrep
Hendelsen kommer etter at flere store bedrifter i finansnæringen ble angrepet av et massivt data-angrep tirsdag.
- En håndfull store, norske selskaper er i dag blitt utsatt for angrep fra utlandet, bekreftet informasjonssjef Geir Remman i IT-selskapet Evry til DN tirsdag.
Selskapet leverer IT-løsninger til flere av Norges aller største selskaper innen en rekke bransjer. Flyselskapene er ikke Evry-kunder, skriver Geir Remman i en sms til DN.
Også to av landets største teleselskaper, Telenor og Netcom har bekreftet at de har blitt berørt av såkalte DDoS-angrep tirsdag.
Ukjent motiv
Hvem som står bak og hvorfor angrepene har funnet sted er foreløpig ukjent.
- På generelt grunnlag kan jeg si at motivasjonene bak disse angrepene kan variere veldig. Det kan være for å markere seg eller rette oppmerksomhet mot en politisk sak. Det kan være regelrett sabotasje eller hærverk for moro skyld. Eller det kan være økonomisk motivert, sier fagdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Roar Thon.
LES OGSÅ: Massivt data-angrep mot flere av Norges største bedrifter
Slik angripes de norske bedriftene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.